avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PREAVIZ la contractul de munca pe per. detrminata 1 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PREAVIZ la contractul de munca pe per. detrminata 1 an azile

Buna,
legat de dreptul la preaviz in cazul contrcatelor de munca pe perioada detereminata angajatul are dreptulu la PREAVIZ?

EX: pers Y se anjeaza la firma A..la dta de 1 ianuarie 2015...pe o perioada de 1 an (prevazut calr in contract..pana la 1 ian 2016).

Acum firma A vrea sa scape de angajat..(varii motive..slab pregatit..are pe altcineva mai ieftin ca pre/salariu..etc)...ATUNCI angajatul Y are drpt la preaaviz!? sau i se comunica sec..DE maine nu mai vii..ca nu mai avem nevoie de tine?!?

Sau cazul B: firma A ..are un angajat Y...iar acesta zi s-ai gasit un alt post mai bine platit..la o alta firma C...dar de maine trebuie sa inecapa serviciul..s epoate FARA pareaviz..? pur sis implu sa anunte firma A..ca nu mai vine la munca?
Cel mai recent răspuns: doar_eumike , utilizator 17:48, 14 Martie 2015
Dreptul la preaviz este valabil si pentru C.I.M. incheiat pe durata determinata, atat in cazul restrangerii activitatii, cat si in cazul demisiei.
Legea nu face distinctie intre c.i.m. pe durata determinata sau pe durata nedeterminata atunci cand reglementeaza durata preavizului pentru demisie , dar si pentru concediere.

In speta, salariatul angajat in baza oricarui tip de c.i.m. are dreptul la preaviz.
multumesc pentru raspuns..mai am o intrebare :

in perioada concediului medical poti fi dat afara? mai exact...esti angajat..pe o perioadata deter de 1an...in contractul de munca ai 30 zile lucratoare perioada de proba (cand poti fi dat afara fara fara preaviz/explicatii)..dar in ziua nr. 28 intrii in medical..timp de 5 zile..practic revii la job in ziua nr 34 lucratoare..atunci mai poti fi dat afara...FARA preaviz..(pe motiv ca nu ai trecut perioada de proba?)?
Pe durata concediului medical nu puteti fi concediat, insa raportul de munca poate inceta in alte moduri.

art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului. Asadar, raportul de munca poate inceta in baza art.31 alin.3 C.mun., art.55 lit.b C.mun., art.81 alin.7 C.mun. , art.56 C.mun. pe durata concediului medical.

art.31 (3) C.mun. - Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
tot nu e clar..desi cazul e simplu...maine esti in conecidu medical...

ANGAJATORUL cf art 31 iti poate trimite RECOMANDATA prin posta ca esti demis..in perioada de proba!?(necorespunztor profesional)

apoi cum ramne cu art. 60. : angajatul nu poate fi concediat pe durata incapacitatii tempoare de munca, stabilita prin certificat medical!? (concediu medical prpesupune certifcat medicla de la doctor//spital..etc)...

In cazul concret maine..daca X persoana e in medical..II poate fi desfacut CIM?...de luni deja IESE din perioada de proba si intra sub alte legi...adica cf CIM..intra sub incidenta preavziului..care cf hot ICCJ BUC e obligatoriu pentru angajator..si NU la latitudinea lui..din cate am citit...:

Decizia ICCJ nr. 8/2014 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie și este obligatorie pentru instanțele judecătorești de la data publicării.

Conform documentului, neacordarea duratei minime de preaviz de 20 de zile lucrătoare atrage nulitatea absolută atât a măsurii de concediere, cât și a deciziei de concediere, după cum au apreciat judecătorii.

din toate acestea eu inteleg ca daca te da firma afara in perioada de proba INAINTE Sa fii in medical e ok....DACA mai ai 2 zile din perioada de proba si TU intrii in medical urmatoarele 3zile...practic..te intorci la servici DUPA expirarea perioadei de proba...DECI intrii pe art cu preaviz obligatoriu....(daca nu te intelegi cu firma altfel)

CORECT!?

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de proba dar pe durata stimulentului adamar adamar buna ziua, ma aflu in stimulet de insertie , fata face 3 ani pe 3 iunie 2018. pana in data de 27 decembrie am lucrat la o firma multinationala, iar din 12 ... (vezi toată discuția)
Abuz la locul de munca lumifatu lumifatu In data de 21 octombrie am intrat in medical (probleme reale, hemoragie uterina constata de medicul specialist, febra, s.a.), am anuntat la locul de munca iar ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz ,contract de munca aflat in perioada de proba popa1979 popa1979 Am cm incheiat cu data de 1 04 2016 perioada nedeterminata,cu specificarea o luna de zile perioada de proba .Insa efortul fizic pe care il depun contravine ... (vezi toată discuția)