avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... fara venit, plata CASS din urma?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

fara venit, plata CASS din urma?

Buna seara,

De curand am devenit PFA, si de la finante am mers la CNAS ca sa ma inregistrez sa platesc la ei contributiile de sanatate CASS, incepand cu Apr. 2009.
Trebuie sa mentionez ca am fost angajat pana in 2005 (platind lunar CASS), iar dupa aceea am fost 1an in Somaj pana in 2006. Din iun.2006 pana in mar.2009 nu am avut serviciu, fara venituri impozabile.
Acum, mi s-a spus la ghiseul CNAS ca trebuie sa platesc din urma (ultimii 5ani) ca sa ajung la zi. Deci pentru perioada pentru care n-am platiti contributii, respectiv 2006 - 2009, trebuie sa platesc retroactiv + penalitati.
Dar eu nu am avut venit pe acea perioada! Nu am fost asigurat, si nici nu am cerut serviciile lor astfel. Eu doar vreau acum sa incep cotizarea, deoarece... SUNT OBLIGAT... si acum avand PFA am venit si e normal sa platesc CASS.

Ce pot face? :stunned:
Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 23:01, 1 Aprilie 2009
Nu prea aveti ce face, asa este legea.Esalonati platile, asta se poate.
Lege nr. 95 din 14/04/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii


Art. 259.

(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:

a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;

b) să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă;

c) să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la lit. a) sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni. Această prevedere se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscală există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz.

(8) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (7) termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculează începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurări de sănătate sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calităţii de asigurat, după caz.

Si eu m-am lovit de aceeasi problema. Am cerut tot aici pe forum parerea unor specialisti cu privire la contestarea acestei legi. Este singura cale, dar dureaza. Sper sa mi se raspunda. Daca nu, cred ca ma voi adresa Institutiei Avocatul Poporului pentru lamuriri in aceasta problema si ei sa mearga mai departe la Curtea Constitutionala sau unde or vrea, dar sa-mi ofere un raspuns cu privire la legalitatea acestei prevederi. Ca morala oricum nu este. Din pacate insa nu ma aflu in tara si nu stiu daca de aici pot sa urmez acest demers. Daca sunteti inetresat de acest lucru, va puteti adresa si dvs. cu o petitie la ei. Au cate un sediu in fiecare resedinta de judet, lista o puteti gasi la www. avp.ro, si luati legatura cu ei. Eu unul nu am gasit alta cale. Poate cineva se trezeste si va repara aceasta monstruozitate legislativa care cred ca este unica in lume. Esti de buna credinta si vrei sa inchei un contract iar ei te conditioneaza cu ceva ce nu-ti este imputabil tie. Este un fel de santaj.
Pai da, dar ultimele 6 luni nu-s totuna cu ultimii 5 ani (pretentia lor). E ceva ce nu pricep eu? (sunt cam obosita ce-i drept la ora asta, dar tot imi suna a pretentie exagerata chiar si fata de dispozitiile legii...asa proasta asa cum e).
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
romascanu, moderator
Eu am fost personal acolo si am intrebat, 6 luni in urma daca esti salariat fara intrerupere pe ultimii 5 ani si 5 ani daca nu ai fost salariat sau ai avut intreruperi in astia cinci ani.si mie mi se pare o lege anapoda dar cum s-o schimbam?am inteles ca este un proces acum pe rol la curtea constitutionala si se va da o hotarare in aprilie, adica o pfa care are si calitatea de salariat contesta obligatia platitii de 2 ori.Sa vedem ce iese.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Am putut vedea Clar legea care NU E DREAPTA.

Eu m-am gandit ca m-as putea incadra la partea cu A plati doar 6luni din urma.... dar.... :(

Intrebare!!
Acum cat mai pot astepta sa ma inscriu la ei, tinand cont ca activitatea mea ca PFA incepe de la 1 Apr.2009.... ?
Am un termen de 60 zile?

Alte discuții în legătură

Impozitare venituri din activitatea de agent de asigurari nicuteris nicuteris As avea rugamintea sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: - daca o persoana desfasoara o activitate de agent de asigurari fiind in acelasi timp angajat cu ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate dupa o perioada neasigurata Andreea_81 Andreea_81 Sotul meu nu a fost angajat (deci a fost neasigurat) in perioada dintre terminarea facultatii si angajarea curenta (la firma noastra). Este asigurat incepand ... (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)