avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obligatia mediatorului
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obligatia mediatorului

Am o nedumerire cu privire la aceasta prevedere:
Legea 192/2006,Art 58(4) În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
(4^1) Mediatorul este ţinut de obligaţiile prevăzute la alin. (4) şi în cazul în care prin acordul de mediere se constituie, se modifică sau se stinge orice drept real imobiliar.

Legiuitorul a instituit o obligatie pentru mediator fara a impune aceeasi obligatie si partilor (sau nu explicit).
Cum se poate pune in practica aceasta prevedere in situatia in care pe rolul instantelor de judecata nu a fost inregistrat un litigiu si mediatorul nu potate transmite la dosar acordul in forma scrisa si electronica? Mediatorul este obligat sa sesizeze instanta de judecata sau sa se adreseze unui notar in cazul descris mai sus? Daca da, cum?
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Bojan I.M., Mediator
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 22:47, 15 Noiembrie 2013
Textul de lege nu plaseaza in sarcina mediatorului obligatia de a inainta instantei ori notarului acordul pentru a fi consfiintit, respectiv a se emite actul autentic.
Scrie negru pe alb ca: "acordul va fi prezentat" si nu scrie "va fi prezentat de catre mediator"

Partilor li se inmaneaza cate un exemplar original din acord (mediatorul nu are nici macar obligatia de a pastra un original pentru el, ci doar procesul verbal de incheiere a medierii) impreuna cu CD-ul pe care se gaseste in forma electronica acordul (format word).
Am discutat multe ore in cadrul comisiilor consultative, la Consiliul de mediere, despre implicarea mediatorului dupa ce redacteaza acordul si trebuie sa stiti ca odata redactat acordul misiunea mediatorului se incheie. Mediatorul nu poate trimite acordul impreuna cu CD-ul instantei ori notarului, intrucat incalca unul dintre principiile medierii, si anume confidentialitatea. Trebuie sa va ganditi ce se intampla daca partile dupa ce ies pe usa mediatorului se ciondanesc din nou, din cu totul alte motive decat cele proaspat mediate si rup acordul. Daca eu ma trezesc sa trimit acordul la instanta si partile sunt din nou pe pozitii antagonice, pot sa ma reclame in secunda 2 la CM si pentru ca am incalcat legea, suport consecintele.

Obligatia mediatorului este doar de a comunica partilor ca in cazul conflictelor prevazute la art.4 acordul trebuie sa fie prezentat instantei ori notarului.
Fireste ca partile vor solicita informatii despre ce se intampla cu acordul, unde il depun, cum se face cererea pentru hotararea de expedient si multe alte informatii, asa ca le veti recomanda un alt profesionist care se va ocupa de aceste aspecte (avocatul ori notarul).

Unica situatie in care mediatorul este tinut a trimite acordul, este atunci cand partilor le-a fost recomandata medierea de catre instanta si acestea au acceptat.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Asta era si parerea mea. Totusi, alin 4.1 spune ca mediatorul este tinut....cum se achita acesta de obligatie? Simpla informare a partilor nu tine loc de prezentarea acordului instantei sau notarului....
Aveti dreptate, @bpcs, formularea textului legal e deficitara. Parerea mea (eu asa am procedat) este ca in procesul verbal de inchidere a medierii se va mentiona faptul ca partile au fost informate in legatura cu procedurile ulterioare pe care acordul de mediere trebuie sa le urmeze in cazurile respective, despre numarul de exemplare in care a fost redactat acordul (mentionandu-se in mod expres faptul ca unul este destinat instantei sau notarului), precum si despre faptul ca acesta le-a fpst inmanat inclusiv in format electronic, spre a fi prezentat instantei sau notarului public.
Explicatia colegei noastre @Birou_de_Mediator este foarte elocventa.
Până la noi modificări, care să clarifice lucrurile, practica este în sensul că mediatorul înmânează părților acordul în formă scrisă și în format electronic , pentru a fi prezentate instanței.Mediatorul transmite , indirect, aceste documente, deci își îndeplinește obligația. Nu trebuie să se deplaseze personal, el fiind dezânvestit la momentul la care medierea se încheie , iar părțile semnează acordul și procesul verbal de închidere a medierii.
Si eu procedez intr-o maniera similara insa nu cred ca formula este acoperitoare dpdv legal.
Imi este greu si sa iau in calcul o eventuala greseala a legiuitorului. Formularea este prea clara pentru a fi interpretata diferit: mediatorul este tinut.
Ma intreb daca nu exista in practica o solutie pentru a indeplini obligatia fara a delega sau lasa la latitudinea partilor prezentarea la notar sau in fata judecatorului. Delegarea acestei responsabilitati nu este acoperita de textul legal.

In ceea ce priveste explicatia colegei Birou de mediator.... am o opinie diferita. In cazul imobilelor publicitatea este obligatorie motiv pt care principiul confidentialitatii nu are aplicabilitate.
O interpretare a prevederii legale la care am facut referire poate fi si ca legiuitorul s-a gandit sa nu lase la latitudinea partilor publicitarea acordului de mediere care are ca obiect tranzactionarea unui imobil si a dat mediatorului responsabilitatea de a transmite acest inscris celor care sunt abilitati de lege pentru a face acesta publicitate (judecator, notar). Ca sa nu mai vorbim si de interesul material.... taxele si impozitele pe care statul trebuie sa le colecteze prin intermediul notarului sau judecatorului.

Cat despre reclamatia la C mediere ...... e ultimul lucru de care ar trebui sa se teama mediatorul. Atata vreme cat legea il obliga expres la ceva nu trebuie sa ceara acordul partilor si nu mai este tinut de celelalte principii.

Alte discuții în legătură

Onorariu mediator bucuresco bucuresco buna ziua Care este rolul mediatorului?cand este platit ?,inainte sau dupa ce termina actiunea si care este valoarea de plata ?are o suma fixa sau ... (vezi toată discuția)
Hotararea de expedient Ramona24 Ramona24 Speta - in urma medierii avand ca obiect sistarea din indiviziune asupra unui imobil si teren partile ajung la un acord in sensul ca o parte renunta la ... (vezi toată discuția)
Neindicarea temeiului legal in acordul de mediere CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Care este temeiul legal pentru care mediatorul refuza indicarea temeiului legal a actului juridic incheiat de parti in acordul de mediere? Exista un text de ... (vezi toată discuția)