avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Neindicarea temeiului legal in acordul de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Neindicarea temeiului legal in acordul de mediere

Care este temeiul legal pentru care mediatorul refuza indicarea temeiului legal a actului juridic incheiat de parti in acordul de mediere?

Exista un text de lege imperativ care interzice mediatorului indicarea temeiului legal daca acesta exista?
Buna ziua,

Nu exista o astfel de reglementare.
Daca partile doresc indicarea temeiul legal o pot face, numai ca mediatorul solutioneaza confliciul si nu face incadrarea spetei intr-o prevedere legala. Profesia de mediator nu este o profesie eminamente juridica, probabil si de aici reticenta de a face o incadrare prin acordul de mediere.
O astfel de abtinere consider ca nu se justifica mai ales in situatiile in care partile sunt asistate de avocati.
In speta partile sunt asistate de avocat si este vorba de modificarea unui act autentic si mediatorul zice ca nu are voie sa mentioneze temeiul juridic.

Se afirma ca instanta de judecata este obligata sa indice temeiul juridic.

Problema este ca instanta poate gresi temeiul juridic si dintr-o chestie simpla lucrurile se pot complica si sa se atace hotararea instantei desi partile au semnat actul dar nu si incadrarea juridica...
Nu gasesc niciun impediment pentru indicarea temeiului. Este vointa partilor pentur a face aceasta incadrare.
Eu ca mediator nu ma pot opune acestei decizii. Nu eu fac incadrarea.
Eu nu pot decat sa va dau dreptate...
In situatia in care instanta nu este de acord cu temeiul trecut in Acordul de mediere si nu il consfiinteste (Acordul), cine raspunde pentru esecul respingerii acestuia?

La ultima conferinta a magistratilor am discutat si despre acest aspect, iar parerea unanima a fost ca mediatorul solutioneaza conflictul, iar magistratul stabileste temeiul de lege.
Exista Acorduri de mediere respinse de instanta, astfel ca in interesul partilor este sa lasam in seama magistratilor incadrarea in drept a intelegerii partilor.
Este posibil ca si mediatorul la care ati fost, sa fi trecut prin experienta neplacuta a respingerii intelegerii partilor, intemeiata ca la carte de catre avocatii prezenti, astfel ca in interesul partilor a insistat ca temeiul de drept sa nu fie trecut.
Temei de lege nu exista pentru problema ridicata de catre dvs. dar exista temei pentru ca mediatorul sa de-a consultanta pe speta si sa faca toate diligentele ca Acordul de mediere sa fie durabil in timp, adica sa treaca si de consfiintirea instantei.

Mentionez ca si in penal exista Acorduri de mediere de care nu s-a tinut cont, intrucat desi partile au ajuns la o intelegere, in acord era trecut numarul dosarului si incadrarea faptei.
Acordul nu a mai produs efecte, intrucat procurorul a schimbat incadrarea faptei, iar in intelegerea partilor era mentionata alta incadrare.

In procesul verbal de incheiere a medierii este mentionat faptul ca partea X si partea Y, au fost prezenti personal si asistati de avocatii A si B?

Alte discuții în legătură

Proces verbal si acordul de mediere Ramona24 Ramona24 Buna seara, In situatia in care partile aflate la mediere (obiect-iesire din indiviziune teren si casa, cealalta parte doreste partea in bani) ... (vezi toată discuția)
Acordul de mediere investit cu titlu executoriu Ciobanu Vasile Ciobanu Vasile In diferite cercuri de discutii cu referire la mediere, apare din ce in ce mai des o dorinta exprimata de mediatori [b]\"acordul de mediere sa fie executoriu, ... (vezi toată discuția)
Razgandire parte acord mediere mihaelamariaana mihaelamariaana S-a facut un acord de mediere pentru partajarea unor imobile si una dintre parti refuza sa mai mearga la instanta pentru a cere incuviintarea acordului. Se ... (vezi toată discuția)