avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Razgandire parte acord mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Razgandire parte acord mediere

S-a facut un acord de mediere pentru partajarea unor imobile si una dintre parti refuza sa mai mearga la instanta pentru a cere incuviintarea acordului. Se poate incerca o actiune in instanta pentru a obliga acesta parte la respectarea acordului iar instanta sa procedeze apoi la pronuntarea unei hotarari care sa consfiinteasca acordul?
In acordul de mediere se precizeaza: documentul s-a incheiat benevol, prin exprimarea libera a vointei; acesta reprezinta vointa libera si neviciata a partilor; partile se obliga sa-l respecte intocmai si la timp; partile declara ca se vor infatisa la instanta pentru incuviintare.
Prin modificările aduse prin Legea nr. 115/2012, art. 59 alin 2 arată că părţile se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. Legea precizează că este o procedură de încuviinţare a înţelegerii părţilor că hotărârea care se dă în camera de consiliu constituie titlu executoriu și că este este hotărâre de expedient. Daca partile nu se infatiseaza la incuviintare, acordul de mediere ramane valabil, sub lipsa titlului executor. In aceasta situatie, si daca intradevar partea dvs nu se va prezenta, atunci veti putea introduce o cerere de obligare a partii la a respecta acordul de mediere, inclusiv sub forma prezentarii la incuviintare. Mult succes!
Teama pe care o am e legata de art.58, alin.4, legea 192/2006 (În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale), adica sa nu ma pot folosi de acordul de mediere deoarece e lovit de nulitate absoluta.
Un acord de mediere reprezintă o conveție a părților.Așa fiind, răzgândirea nu este posibilă.Această convenție va fi supusă verificării de către instanță sau notar , cu privire la îndeplinirea sau nu a condițiilor de fond și de formă.După cum aceste condiții esențiale pentru considerarea unei convenții ca fiind valabil încheiate sunt îndeplinite sau nu, instanța va lua act de acord confinținu-l sau nu.
Cu alte cuvinte, dacă nu vor fi identificate motive pentru nevalidarea acordului, acesta va fi validat și va dobândi putetre executorie.
Am să vă ofer și un link ce vă va conduce către o expunere chiar pe această temă și care se află pe pagina domnului Judecător Cristi Danileț, un apropiat și susținător al medierii și mediatorilor :
[ link extern ] /
Dupa cunostintele mele cererea de incuviintare a acordului trebuie semnata de toate partile si la instanta se vor prezenta de asemenea toate.
Se poate introduce acesta cerere doar de una din parti (sa o semneze doar una din parti)? La instanta este obligatorie prezenta tuturor partilor?
Doamna mediator am primit raspuns la intrebarea initiala dar aveam temeri in privinta art.58, alin.4, legea 192/2006, fiind vorba de mediere privind partajarea unor imobile. Luand in considerare acest articol ce sanse credeti ca am cu actiunea mentionata in intrebarea initiala?
Acordul este semnat de toate părțile, astfel că nu văd necesară prezența tuturor părților în instanță și nici necesitatea semnării cererii de consfințire a acordului de mediere de către toate părțile, ci doar de partea care a solicitat medierea.
La notar este posibil ca acesta să solicite prezența tuturor părților.

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere divorț: este obligatoriu ca medierea să se facă în orașul de reședință al uneia dintre părți? ioana_livia ioana_livia buna ziua ..ptr acordarea unui divort prin mediere este necesar ca medierea sa se faca in orasul de resedinta a uneia dintre parti? mentionez ca nici unul ... (vezi toată discuția)