Speta - in urma medierii avand ca obiect sistarea din indiviziune asupra unui imobil si teren partile ajung la un acord in sensul ca o parte renunta la cota lui pentru plata unei unei sulte. Partile solicita instantei hotarare de expedient, in acest caz conflictul este dedus judecatii conform art. 61? Si tot in acest sens mediatorul este obligat la transmiterea documentelor prevazute la art. 61 alin 2 fara solicitarea din partea instantei?
Daca exista deja un litigiu cu acest obiect pe rol, mediatorul este obligat sa transmita catre instanta acordul de mediere si procesul verbal de inchidere a medierii, in format scris si electronic. Nu i-o va cere instanta.
Partile pot cere incuviintarea acordului de mediere, prin pronuntarea, de catre instanta, a unei hotarari de expedient in acest sens, doar ca in cazul descris nu li se restituie taxa de timbru, nici macar pe jumatate. Niste parti mai intelepte ar fi ajuns la un acord de mediere anterior deschiderii actiunii in instanta.
dedus judecatii inseamna, asa cum si colega de mai sus a scris, ca medierea a avut loc dupa depunerea cererii de chemare in judecata. Daca medierea a avut loc anterior cererii de chemari in judecata, aveti reducere de 50% pt taxa de timbru. In acest caz - mediere extrajudiciara- partile din conflict merg cu acordul de mediere si fac o cerere de consfintire acord.
ramona 24... faceti o confuzie in ceea ce priveste termenii juridici. Sfatuiti partile sa isi angajeze un avocat si nu incercati sa dati sfaturi despre procedura in instanta care depaseste competenta mediatorului.
Cererea de pronuntare a unei hotarari de expedient se timbreza cu 20 de lei + 50%din taxa datorata in cazul imobilelor.
Art 61 se refera la litigiile pe rolul instantelor de judecata iar cererea de pronuntare a unei hot de expedient poate fi introdusa numai dupa semnarea acordului...
LA prima trebuie transmis acordul, la a 2-a nu.