avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita -obligatia de plata a pensiei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita -obligatia de plata a pensiei de intretinere

incep prin a spune ca sunt divortat si am un copil caruia trebuie sa ii platesc pensie dar nu vreau din anumite motive.intrebarea mea e ce se intampla daca am vreo proprietate pe numele meu.acest apartament l-am primit.cu acte de vanzare cumparare.mentionez ca nu lucrez.vreau sa stiu daca mil poate lua cineva din cauza ca nu am platit si nu platesc pensie alimentara.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:15, 13 Noiembrie 2013
Da, veti fi executat silit pt neplata pensiei prin vanzarea apartamentului. Tot pt neplata, raspundeti si penal.
Bine, exista posibilitatea ca parintelui ce intretine copilul ( ca l-o intretine si pe el cineva) sa ii fie lehamite si sa faca plangere sau sa va execute silit, va poate lasa linistit sa va bucurati de bani cu constiinta impacata. :D
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de doua luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.

Elementul material al infractiunii poate fi realizat si prin acte de parasire , alungare, abandon sau lasare fara ajutor.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamata, actul de sesizare fiind depus in termen de doua luni de la data cand aceasta a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.

In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate , dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.

Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.

In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Se poate proceda la executare silita , de asemenea.


stratu23 a scris:

incep prin a spune ca sunt divortat si am un copil caruia trebuie sa ii platesc pensie dar nu vreau din anumite motive.


Pensia de intretinere are ca scop asigurarea traiului zilnic al copilului, care nu le-a cerut in prealabil parintilor sai sa fie adus pe lume. #-o Va rugam frumos sa ne spuneti si noua cu ce a gresit acel copil, de ai luat aceasta hotarare.
Pe instanta n-o priveste de ce vrea o persoana sau nu vrea sa-si indeplineasca obligatiile legale. Copilul trebuie intretinut, parintii raspund de asta, asa incat sunteti obligat sa il intretineti.
Da, puteti fi executat, indiferent de titlul cu care "ati primit" acele bunuri; si copilul dv. trebuie, legal, sa primeasca de mancare si de imbracat de la dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare alinutza2705 alinutza2705 ce i se poate intampla tatalui, daca refuza plata pensiei alimentare? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere a unui minor macarescusimona macarescusimona vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru ca de doi ani tatal baiatului meu nu plateste pensia de intretinere eu si baiatul sunt plecata din tara in spania as ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)