avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

ce i se poate intampla tatalui, daca refuza plata pensiei alimentare?
Cel mai recent răspuns: ContSters237899 , utilizator 10:21, 23 Ianuarie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de doua luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.

Elementul material al infractiunii poate fi realizat si prin acte de parasire , alungare, abandon sau lasare fara ajutor.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamata, actul de sesizare fiind depus in termen de doua luni de la data cand aceasta a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.

In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate de dumneavostra, dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.

Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.

In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , suspendarea conditionata a executarii pedepsei.


Va raspunde sub aspect penal, daca sunt intrunite conditiile elementului subiectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita -obligatia de plata a pensiei de intretinere stratu23 stratu23 incep prin a spune ca sunt divortat si am un copil caruia trebuie sa ii platesc pensie dar nu vreau din anumite motive.intrebarea mea e ce se intampla daca am ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie flora-ioana flora-ioana am o fetita de 4 ani ,dintr-o relatie anterioara(concubinaj),nascuta in Spania.am revenit in tara de 2ani jumatate,timp in care tatal minorei a sunat doar de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara lucianradu01 lucianradu01 salut astept ca prietena mea sa nasca dar m-am certat cu ia vreau sa stiu daca platesc pensie alimentara daca nu am fost casatoriti si nu am nici un venit (vezi toată discuția)