salut astept ca prietena mea sa nasca dar m-am certat cu ia vreau sa stiu daca platesc pensie alimentara daca nu am fost casatoriti si nu am nici un venit
Ce legatura are copilul si dreptul lui la intretinere cu faptul ca v-ati certat cu mama ?
Veti recunoaste intai copilul sau daca nu, va trebyui ca mama sa va actioneze in judecata pt stabilirea paternitatii, apoi veti plati si pensie obligat de instanta. Nu platiti, raspundeti penal.
Nu sunteti obligat sa-l recunoasteti copilul in mod automat daca nu sunteti casatoriti, pentru ca in cazul dumneavoastra pentru a deveni tatal copilului trebuie ca mama copilului sa va dea in judecata ca sa stabileasca paternitatea copilului si dupa aceea o sa fiti obligat sa platiti pensie alimentara.
Daca nu aveti venituri o sa platiti un sfert din salariul minim net pe economie, adica 150 de lei si puteti sa platiti si cu intarziere de doua luni, pentru ca doar neplata cu rea credinta a pensiei alimentare pentru o perioada mai mare de doua luni atrage raspunderea penala.
Puteti cere sa platiti pensia alimentara si in natura.
Daca nu il recunoasteti si mama va fi nevoita sa va actioneze in judecata, veti plati si cheltuielile de judecata care nu vor fi deloc mici din cauza testului ADN.
Va poate cere si din sumele cheltuite cu sarcina.
Asa ca daca stiti ca e copilul dvs, corect e sa va asumati raspunderea barbateste si sa il recunoasteti de bunavoie.
Filiaţia faţă de tata se stabileşte prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească. Dispoziţiile egale în materie arată că recunoaşterea se realizează prin intermediul declaraţiei făcută de tată la serviciul de stare civilă sau odată cu înregistrarea naşterii, ori după această dată In vederea stabilirii paternităţii din afara căsătoriei, copilul are dreptul la introducerea unei acţiuni cu acest scop, la instanţa judecătorească.
Având în vedere incapacitatea sa generala datorată vârstei şi, deci, lipsei discernământului necesar, mama sa poate porni acţiune în numele copilului .
Există două cazuri de stabilire a filiaţiei faţă de tată din afara căsătoriei şi anurne:
· recunoaşterea voluntară a paternităţii;
· pronunţarea judecătorească.
Formele în care se face recunoaşterea filiaţiei faţă de tată a copilului născut în afara căsătoriei sunt următoarele:
· declaraţia tatălui făcută la serviciul de stare civilă, odată cu înregistrarea copilului;
. declaratie notariala
· prin act autentic;
· prin testament.
Veti fi obligat la plata pensiei de intretinere .
In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de doua luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.
Elementul material al infractiunii poate fi realizat si prin acte de parasire , alungare, abandon sau lasare fara ajutor.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamata, actul de sesizare fiind depus in termen de doua luni de la data cand aceasta a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.
In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate , dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.
Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.
In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Se poate proceda la executare silita , de asemenea.