Obligatia de plată a pensiei de intretinere este stabilita prin hotarare judecatoreasca. Nu se poate vorbi de abandon de familie daca nu a fost obligat astfel.
Poate fi vorba de grava neglijenta in familie, fapt ce poate constitui impediment in a acorda ori stabili custodia comuna asupra minorului, respective poate fi decazut partial din drepturile parintesti.
Daca nu exista o sentinta judecatoreasca, in acest sens , nu subzista infractiunea de abandon de familie .
Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.
Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.
Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.
Daca solicita instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, indicati societatea asiguratoare unde acesta este angajat.
Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.
Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.
Puteti depune o plangere penala prealabila, pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, in raport de situatia neplatii pensiei de intretinere, pentru copilul minor.
In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de trei luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.
Elementul material al infractiunii poate fi realizat si prin acte de parasire , alungare, abandon sau lasare fara ajutor.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamata, actul de sesizare fiind depus in termen de trei luni de la data cand a fost savarsita infractiunea.
In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate de dumneavostra, dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.
Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.
In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , amanarea aplicari i pedepsei.
Succes.