avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta intre cladiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta intre cladiri

in anul 1991 am cumparat un teren pe care am construit o casa p+2e+m (finalizata in 2001 )care se afla la o distanta de 1.80m (in zona parterului ) fata de gardul care ma desparte de vecinul meu iar in ceea ce priveste cele 2 etaje superioare acestea se afla la o distanta de 1.30m fata de limita proprietatii. pe aceasta fatada am nu mai putin de 9 ferestre (9 camere ). fata de vecinul din spatele casei peretele acesteia se afla la 60cm si am geamurile de la holurile de acces in camerele de mai sus, holuri dotate si ele cu nu mai putin de 6 ferestre. acum cei doi vecini ma ameninta ca ma vor da in judecata sa-mi inchida ferestrele ca nu am avut acordul lor cand am construit casa in acest fel. mai mult decat atat spun ca legea le poate permite sa ceara instantei si demolarea casei mele pentru ca nu am respectat nu stiu ce dispozitii legale. Este posibil asa ceva? Eu am ceritificat de urbanism si autorizatie de constructie si proces verbal de terminare de lucrari. Ce pot pati? si care este temeiul legal al amenintarilor vecinilor?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: paul_anita , utilizator 08:01, 1 Aprilie 2009
Sectiunea III
Despre vederea in proprietatea vecinului

ART. 611
Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.
ART. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
ART. 613
Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.
ART. 614
Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.
catre aceste dispozitii din Codul civil se poate orienta vecinul in momentul in care va intenta actiunea e chemare in judecata
succes
av. Iorga
pai eu totusi am autorizatie si proiect. cei care le-au facut nu stiau aceste dispozitii din lege? eu acum ce fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Demilitarea proprietãþii nichiforov vasile nichiforov vasile Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă În aceeaşi perioadă ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre locuinte li_a_she li_a_she ma judec de 4 ani cu un vecin care si-a facut o anexa la 27 de cm de zidul casei mele din cauza aceasta cand ploua apa se scurge pe peretii mei , nu pot nici ... (vezi toată discuția)