avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate

Buna ziua,

fratele meu are 36 de ani si nu a lucrat niciodata. beneficiaza de pensie de handicap. Conform legii 37 poate beneficia de pensie de invaliditate? Care este procedura?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:45, 12 Noiembrie 2013
art. 73 din Legea nr. 263/2010, modificata si completata prin Legea nr. 37/2013 prevede:


„Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.”

Daca nu ati realizat nicio zi de stagiu de cotizare, nu aveti indeplinita conditia privind stagiul de cotizare in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.

Pentru a realiza stagiu de cotizare, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, pentru o perioadă de(o lună, un an.)

Deasemenea trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere actele medicale prezentate si criteriile legale de inscriere la pensie de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare fara vechime in munca scorus69 scorus69 Buna ziua o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gr.2 GABI4512 GABI4512 Buna ziua, Sunt nascut in 14.02.1958 si am absolvit liceul in 1977, urmiand stagiul miltar termen redus de 9 luni si facultatea urmata la zi pina in anul ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate amyadelina amyadelina Intrucit starea mea de sanatate s-a agravat si cu diagnosticul meu pot primi pensie de invaliditate, in prezent sint salariat si ma apropii de 90 zile ... (vezi toată discuția)