avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestare rezolutie de neincepere a urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestare rezolutie de neincepere a urmaririi penale

Buna seara! In urma cu un an si jumatate o pers din familia mea a decedat intr-un accident de munca. Dosarul de cercetare a evenimentului de catre Inspectoratul Teritorial de Munca a fost trimis la Parchet, dar acesta a dispus neinceperea urmaririi penale. Deoarece am contestat in instanta PV intocmit de ITM, acum in instanta am aflat ca ar fi trebuit sa primesc aceasta rezolutie de la parchet, sau ca ar fi trebuit sa ma cheme Politia. ( Sunt complet straina de astfel de evenimente). Tot din dosarul de cercetare a evenimentului am aflat ca s-a dispus neinceperea urmarii penale, am vazut ca sunt anexate aceste rezolutii catre cealalta persoana accidentata si catre firma la care a avut loc accidentul. Intrebarile pe care le adresez sunt urmatoarele: am fi trebuit eu sa solicit de la parchet, in calitate de sotie a persoanei decedate, care este stadiul anchetei, daca s/a dispus sau nu inceperea urmaririi penale? este prea tarziu acum? am vazut pe rezolutiile anexate la dosar ca decizia poate fi contestata in termen de 20 de zile de la data primirii acesteia. O mai pot contesta daca eu inca nu am primit-o, si o solicit acum? va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters254006 , utilizator 21:57, 22 Ianuarie 2014
mirela34 a scris:

. . . a fost trimis la Parchet, dar acesta a dispus neinceperea urmaririi penale. Deoarece am contestat in instanta PV intocmit de ITM, acum in instanta am aflat ca ar fi trebuit sa primesc aceasta rezolutie de la parchet, . . . am vazut ca sunt anexate aceste rezolutii catre cealalta persoana accidentata si catre firma la care a avut loc accidentul. Intrebarile pe care le adresez sunt urmatoarele: am fi trebuit eu sa solicit de la parchet, in calitate de sotie a persoanei decedate, care este stadiul anchetei, daca s/a dispus sau nu inceperea urmaririi penale? este prea tarziu acum? am vazut pe rezolutiile anexate la dosar ca decizia poate fi contestata in termen de 20 de zile de la data primirii acesteia. O mai pot contesta daca eu inca nu am primit-o, si o solicit acum? va multumesc !

1) NU : obligația de a comunica Rezoluția/Ordonanța procurorului tuturor părților aflate în conflict, cădea-n sarcina org. de urmărire penală, în speță respectivului parchet iar dvs. aveați dreptul de a o contesta/depune Plângere împotriva actelor procurorului în interiorul a 20 zile de la primire, excluzând ziua primirii;
2) formulați o cerere instanței și, pe deoparte : arătați că dvs. sunteți în totală necunoștință de conținutul acelor acte ale procurorului, întrucât nu vi s-a comunicat absolut nimic; pe de altă parte solicitați instanței repunerea în termen și obligarea parchetului de a vă comunica toate acele procurorului (ce au fost comunicate doar celorlalți);
3) pt. orice eventualitate, studiați de la Arhiva penală acel dosar: e posibil să descoperiți și alte surprize.
va multumesc pt raspuns! Va rog ma mai puteti ajuta cu o informatie!? Cum ar trebui sa redactez acesta cerere, si carei instante sa ma adresez! ( Sectia penala din localitatea - judecatorie sau la tribunal?
IN rezolutia/ ordoata respectiva era scris intre paranteze, ca aceasta se comunica partilor numai la cerere. ESte corect?
mirela34 a scris:

. . . acum in instanta am aflat ca ar fi trebuit sa primesc aceasta rezolutie de la parchet, sau ca ar fi trebuit sa ma cheme Politia.

bună seara,
ați putea folosi mai multe variante : 1) formulați și depuneți instanței ce deține în prezent respectivul dosar solicitând retrimiterea dosarului către parchet întrucât dvs. nu vi s-au comunicat acele acte ale procurorului-rezoluția; 2) formulați o cerere parchetului ce a instrumentat acel dosar, solicitându-i a vă trimite și dvs. acea REZOLUȚIE.
de exemplu : Către, Parchetul de pe lângă . . . (de pe lângă Judecătoria ”X„ , Tribunalul, Curtea de Apel)
Subsemnata . . . domiciliată în (indicați adresa dvs.+codul poștal), în calitate de . . . a defunctului . . ., vă solicit a-mi trimite rezoluția procurorului din . . ..Vă precizez că eu nu am primit respectiva rezoluție.Vă mulțumesc, data, semnătura dvs
O formulați în 2 ex., le înregistrați și păstrați un exemplar.O puteți depune și recomandat cu Confirmare de primire și păstrați un exemplar ce-l veți anexa facturii recomandatei, păstrându-l la loc sigur.Depuneți respectivului parchet plângerea/contestația dvs., (criticând și totodată respingând ferm punctul de vedere al procurorului și argumentând și susținând cu DOVEZI și anexându-le în copie) împotriva rezoluției procurorului.Termen : 20 zile de la primire neluând în calcul ziua primirii.Respectați indicațiile procurorului de pe Comunicare la contestarea rezoluției.
va multumesc pt raspuns! Dosarul este la Tribunal, la Instanta de contencios administrativ si Fiscal. Deci, la urmatorul termen care este pe 3 decembrie, as putea solicita retrimiterea dosarului catre parchet, pt motivul existent? cealalta varianta cred ca am inteles-o? Ar fi de preferat prima?

Alte discuții în legătură

Plangere penala- o situatie ciudata UrsacheSoare UrsacheSoare Buna seara. Am urmatoarea problema: am formulat o plangere penala impotriva lui x in anul 2007. Plangerea s-a solutionat de prim procurorul de pe langa ... (vezi toată discuția)
Contestatie rezolutie procuror Nina1 Nina1 Daca o rezolutie data de procuror intr-un dosar penal este contestata, acelasi procuror reanalizeaza dosarul ? Care este termenul in care se da raspuns unei ... (vezi toată discuția)
Plingere impotriva rezolutiilor procurorilor ContSters75393 ContSters75393 Pot face plingere impotriva rezolutiei de NUP asupra mai multor persoane daca a trecut mai bine de un an jumate.Nu mi sa comunicat sub nici o forma ca as avea ... (vezi toată discuția)