Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →
Hm, cred ca situatia doamnei este un pic mai complicata.
Legea 19/2000 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale specifica asa:
"ART. 54
În raport cu cerinţele locului de munca şi cu gradul de reducere a capacităţii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de munca, a capacităţii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand îngrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce şi de a se orienta spatial, fără ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de munca, invalidul putând sa presteze o activitate profesională."
Doar in cazul invaliditatii de grad III se poate munci, insa in nici un caz norma intreaga. In functie de recomandarile medicale se stabileste norma pentru fiecare caz.
ART. 56
(1) Încadrarea sau neincadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul specializat în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de munca, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Impotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consulta Institutul Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca. Avizul Institutului Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, data în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neincadrare într-un grad de invaliditate, necontestata în termen, este definitiva.
Cam aceasta este situatia doamnei, din nefericire.