avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditionarea platii pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditionarea platii pensiei de urmas

Copiii mei locuiesc in Germania,dar primesc pensie de urmas in Romania.Ca in fiecare an,am trimis adeverinta de la scoala.Anul acesta insa adeverinta mi-a fost respinsa intrucat pe ea se specifica drept perioada de scolarizare 2013-2016 si nu anul in curs,2013-2014.Este corect?Mentionez ca acelasi tip de adeverinta a fost acceptat anul trecut,fara sa mi se ceara corectarea perioadei.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:50, 15 Noiembrie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
...

(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.


2. Din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 78
...
(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.
...


3. - Asadar adeverinta ca este elev pe perioada 2013 - 2016 nu este buna (nu se stie dinainte daca el va mai fi sau nu elev in anii viitori).
- Asa cum spune legea trebuie adeverinta in fiecare an in termen de 10 zile de la data inceperii fiecarui an scolar.
- Daca s-a gresit la Casa de Pensii in anul trecut nu inseamna sa se persiste in greseala si in continuare.


Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns.Totusi,atata vreme cat oricum reinnoiesc aceasta adeverinta an de an,iar anul scolar 2013-2014 este inclus in perioada mentionata in documentul emis de scoala,mi se pare un pic ciudat.La fel de adevarat e ca nu se poate sti daca in luna decembrie copilul va mai merge la scoala.In virtutea adeverintei "corecte" el va incasa insa pensia pana in septembrie urmator!
1. Aveti si dvs. dreptate dar nu stiu cum sa lamuriti pe functionarii de la Casa de Pensii.

2. Incercati o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de pensii tqinnn tqinnn Salutari, sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit ... (vezi toată discuția)
Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensii gt4 gt4 sunt la o scoala postliceala, daca o platesc in continuare si nu ma duc o sa ma lase repetenta..mai primesc pensia d urmas? o sa incep in alta parte la anul (vezi toată discuția)