avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordarea grupei de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordarea grupei de munca

A lucrat 30 de ani ca mecanic agricol in brazda in carnetul de munca nu a fost trecuta grupa de munca.Arhiva SMA a fost preluata de primarie si din documentele arhivate nu-i reiese grupa de munca. Care este rezolvarea acestei probleme pentru ca nu-si poate depunde doasarul de pensionare si nimeni nu vrea sa ii dea grupa?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:41, 13 Noiembrie 2013
Daca din documentele aflate in arhiva SMA si din carnetul de munca nu reiese ca persoana a lucrat in grupa de munca, este posibil sa nu fi fost incadrat in grupa de munca, de catre firma.
Conform Ord. MMPS nr. 90/ 1990 trebuiau intocmite de catre firma documente (ar trebui sa se regaseasca in arhiva daca au fost intocmite), care sa fie avizate de catre ITM, sa fie nominalizate persoanele care beneficiasera de grupa de munca inainte de 1990 si care urmau sa beneficieze si dupa 1990, respectandu-se in timp legislatia de profil emisa in completare.
Acelasi document prevedea obligatia efectuarii de mentiuni in carnetele de munca.
Adeverintele emise trebuie sa mentioneze in clar, baza legala, pentru a fi avute in vedere de casele judetene de pensii la calcularea pensiilor. Emiterea de adeverinte neconforme poate atrage raspunderea legala a semnatarului/ emitentului.
Pentru a deschide o actiune in instanta impotriva firmei (daca aceasta nu si-a indeplinit sarcina de a intocmi respectivele documente) este nevoie sa nominalizezi reclamatul. In cazul dvs., SMA fiind desfiintat, reclamatul nu poate fi identificat.
Nu cred ca este lipsit de interes sa reveniti cu o adresa scrisa, la primarie (cea care a preluat arhiva), cu nr. de inregistrare/ data, in care sa solicitati oficial emiterea adeverintei pentru incadrare in grupa de munca, daca persoana este sigura ca a beneficiat de grupa de munca. Un document scris primit de primarie duce la o responsabilitate suplimentara a celui care va scrie ca nu se regasesc documente in arhiva preluata de la SMA.
Un document oficial, detinut de salariat, de pe vremea in care lucra la SMA (decizie de incadrare, contract de munca, etc.), in sensul ca a beneficiat de grupa de munca, ar fi util. Primaria va trebui sa raspunda in 30 de zile, in scris, la adresa primita.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere dosar pensionare limita de virsta cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua!O intrebare pe forum..unui coleg de serviciu i-a fost respins doarul de pensionare limita de virsta pe motivul ca doua adeverinte de grupa emise de o ... (vezi toată discuția)
Grupa ii tinichigii auto automecanica automecanica Pot fi încadrati în grupa II de muncă tinichigii auto din unitătile autoservice auto pentru perioada anterioară 01.03.1990 ,ordin 50/1990 cu completările ... (vezi toată discuția)
Un ing. stagiar are drept la grupa ii Mihail58 Mihail58 Am fost ing. mecanic stagiar intr-un atelier de demontari-reparatii tractoare, combine la un SMA, in perioada 1984-1986. Pentru aceasta perioada am drept la ... (vezi toată discuția)