avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda la trecerea de nivel cu calea ferata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda la trecerea de nivel cu calea ferata

Astazi am primit o amenda la trecerea de nivel cu calea ferata si as vrea sa stiu daca are rost sa contestez întamplarea, si anume: în fata mea la trecerea de nivel cu calea ferată s-a oprit un autobuz dupa care m-am oprit și eu. M-am uitat spre stanga și spre dreapta iar in momentul când s-a pus în mișcare autobuzul am început să mă deplasez si eu, fără să mai opresc înca o data. Mentionez ca între trecerea de calea ferata și locul unde m-am oprit eu nu este mai mult de 50 de m, iar vizibilitatea e foarte buna, și nici nu am depășit indicatoarele de oprire . Politistul mi-a dat amenda din cauza că nu m-am oprit înca o dată. Pe aparatul radar întamplarea a fost inregistrata și pe înregistrare se vede clar ca m-am uitat și pe stanga și pe dreapta. Nu stiu cat de legal am primit această amendă. Vă rog dacă puteți să mă sfătuiți dacă am baza legală să depun contestație sau mai bine plătesc amenda.Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
tucsok, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:30, 14 Noiembrie 2013
Este hazardat a emite raspuns fara analiza inregistrarii
se vede clar ca m-am uitat și pe stanga și pe dreapta.

Daca v-ati uitat si pe stanga si pe dreapta,fara insa a opri auto,inseamna ca nu ati respectat norma in vigoare,respectiv contraventia este temeinic constatata si consemnata
Teoretic ,daca apreciati ca se justifica ,aveti dreptul conferit de Legea Fundamnetala de acces la justitie ,puteti promova plangere contraventionala la judecatoria responsabila in termen de 15 zile de la comunicarea PV
M-am oprit deoarece era și un autobuz oprit in fața mea, dar acesta deja era trecut de indicatorul de oprire. Eu m-am oprit înaintea indicatoarei Stop cu vreo 2 m, care este montat la trecerea de nivel cu calea ferată. Insă într-adevăr nu m-am oprit încă o dată între indicator și calea ferata.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
tucsok, utilizator
HG1391-regulam. aplic. OUG195

Art. 138. – (1) Conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
b) semnalul cu lumini rosii si/sau semnalul sonor sunt în functiune;
c) întâlneste indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferata dubla, fara bariere” sau „Oprire”.
(2) Vehiculele trebuie sa opreasca, în ordinea sosirii, în locul în care exista vizibilitate maxima asupra caii ferate fara a trece de indicatoarele prevazute la alin. (1) lit. c) sau, dupa caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.

tucsok a scris
Mentionez ca între trecerea de calea ferata și locul unde m-am oprit eu nu este mai mult de 50 de m


Din relatarea dvs. reiese destul de clar ca nu ati mai oprit dupa ce a plecat autobuzul.

Amenda a fost aplicata in mod corect, nu veti avea sanse in cazul unei eventuale contestatii.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
cyan, moderator
Este, probabil, una dintre primele situatii invatate la scoala de soferi: daca ala din fata ta trece, este egal cu zero. Poate vrea sa se sinucida, poate este nebun, poate vorbeste la telefon si nu este atent, poate nu se asigura.
Deci este egal cu zero ce face ala din fata. Eu personal as lua-o ca pe o circumstanta agravanta: nu esti in stare sa decizi cand poti circula... nu ai ce cauta pe strada, la volan.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Dragos_T, utilizator
Eu m-am oprit înaintea indicatoarei Stop cu vreo 2 m., iar autobuzul era între calea ferată și indicatorul Stop. Menționez că în zonă este vizibilitate maximă, nu este nici o clădire sau copac. Eu dacă citesc HG1391-regulam. aplic. OUG195 art. 138 alin. 2 - înțeleg că m-am oprit regulamentar deoarece m-am oprit înainte de indicatorul Stop fără să depășesc, iar autobuzul era oprit în fața mea neregulamentar, deoarece era între indicator și calea ferată. De asta am dubii în corectitudinea amenzii. Conduc din 1990 și până acum am avut 2 amenzi deoarece am depășit viteza legală cu 12 km/h. Era 50 km/h și am intrat în radar cu 62 km/h.Ultima amendă pe care am primit era în 2007.

Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
tucsok, utilizator

Alte discuții în legătură

Sanctionare trecere la nivel cu calea ferata fara bariere dianaanton dianaanton Am fost sanctionata ca am oprit dincolo de indicator la trecerea la nivel cu cale ferata fara bariera cu 9 puncte amenda si suspendarea permisului pe 90 de ... (vezi toată discuția)
Trecerea la nivel cu calea ferata - conditii oprire obligatorie mariustec mariustec Buna seara..astazi am trecut peste calea ferata care era prevazuta cu semafor(culoare alba) dar fara bariere si am fost oprit de un domn politist de la ... (vezi toată discuția)
Circulati incet, ca altfel nu va nimereste trenul! ContSters184021 ContSters184021 RA OUG 195/2002 rep. Art. 123. – Conducătorul de vehicul [u]este obligat să circule[/u] cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în ... (vezi toată discuția)