Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: daca o persoana a decedat si a ramas un imobil mostenire, care sunt cotele parti ce revin mostenitorilor? Doua surori bune si trei frati vitregi dupa tata.
Nu aţi fost foarte explicit în ceea ce priveşte legăturile celor cinci cu defunctul
Dacă toţi cei cinci au acelaşi tată (pe defunct adică), le revin părţi egale, indiferent de faptul că provin din aceeaşi căsătorie, din alte căsătorii sau din afara căsătoriei.
Specificasem la finalul mesajului: are doua surori bune(aceeasi mama si acelasi tata) si trei frati vitregi (rezultati din a doua casatorie a tatalui). Deci defunctul este unul dintre frati, nu tatal.
Multumesc,
Daca cereti "haia dhaia ca la nasu" nimeni nu poate da in bobi si sa va ofere '' reteta'' corecta . Daca vreti un raspuns clar , trebuie sa scrieti toate informatiile CLAR. Defunctul este casatorit sau nu ? Are copii (naturali sau adoptati) sau nu ? Tatal sau mai traieste? Mama sa mai traieste? A fost infiat de catre sotia tatalui sau? Ea mai traieste? A lasat testament?
În principiu legea cheamă la moştenire rudele apropiate ale defunctului (indiferent dacă legătura de rudenie rezultă din căsătorie, din afara căsătoriei ori din adopţie), precum şi pe soţul supravieţuitor.
Rudenia este legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun. În primul caz, rudenia este în linie dreaptă, iar în cel de-al doile caz, în linie colaterală.
Daca defunctul nu are in viata decat fratii (asa cum ati spus) atunci toti 5 il vor mosteni in cote egale, acestia facand parte din clasa a II a- clasa ascendenţilor şi colateralilor privilegiaţi ( cuprinde părinţii defunctului, fraţii şi surorile acestuia, precum şi descendenţii acestora până la gradul IV inclusiv).
Mostenire
cristimunteanu
Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor?
trueblack
Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)