In cazul in care un actionar crediteaza societatea cu sume de bani, iar ulterior vinde firma (cesioneaza partile sociale la valoarea nominala), care e cea mai buna optiune pentru mine, ca si cesionar, pentru stingerea creantei? M-am gandit la urmatoarea optiune: la ORC se incheie un contract de cesiune parti sociale la valoarea nominala. In paralel, se face catre mine, o cesiune de creanta a contractului de creditare (al asociatului unic catre societate) unde se stipuleaza o clauza ce conditioneaza cesiunea de creanta de cesionarea partilor sociale la ORC. In momentul cesionarii partilor sociale la ORC semnam si cesiunea de creanta si predau banii care reprezinta suma cu care a creditat societatea plus diferenta la care ne-am inteles. Cred ca trebuie mentionat in contractul de cesiune parti sociale ca fostul asociat renunta in favoarea noului asociat la sumele cu care a creditat societatea E ok asa? Sau e mai bine sa fac o creditare pe baza de contract a firmei, astfel incat sa fie posibila restituirea creditarii vechiului asociat?
Toate variantele sint bune, dar ceva mai complicate decit urmatoarea: chiar in Contractul de cesiune actiuni, mentionati ca platiti si suma ce reprezinta cv contract de imprumut, platiti valoarea acestuia, dincolo de cea a partilor sociale. Pe baza acestui Contract si a dovezii ca ati platit si imprumutul fostului asociat, incheiati d. voastra alt contract de imprumut catre societate, in aceleasi conditii sau altele, astfel ca in contabilitatea firmei nu se schimba nimic, decit titularul noului Contract de imprumut.
E foarte important sa lamuriti acest aspect pentru a evita situatia in care vechiul asociat sa se indrepte impotriva firmei pentru recuperare imprumut.
Daca mentionez in contractul de cesiune parti sociale ca platesc si suma ce reprezinta cv contractului de imprumut, in acest caz se mai percepe impozit sau nu are legatura?
Reprezentare
mony
Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)