Nu. testamentul este un act care își produce efectele la decesul testatorului. El va sta, dacă nu e contestat de succesibili, la baza dezbaterii mostenirii si eliberarii certificatului de mostenitor. Certificatul de mostenitor se va trimite la intabulare si pentru inscrierea acelei clauze de inalienabilitate prevazute in Testament.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Va rog sa imi confirmati daca am inteles corect: notarul face mentiune in certificatul de mostenitor cu privire la clauza de inalienabilitate, iar registratorul de CF va inscrie, odata cu certificatul de mostenitor, si clauza respectiva?
Cu ingaduinta dumneavoastra, o alta problema: X are un copil mai necopt la minte si vrea sa se asigure ca, dupa moartea sa, copilul nu va risipi un bun imobil (mai exact contravaloarea lui). Se gandeste sa il instituie ca mostenitor testamentar si sa introduca o clauza de inalienabilitate in testament cu privire la imobilul respectiv. Problema este ca X, avand atat vocatie legala, cat si testamentara la mostenire, poate sa ignore testamentul si sa se comporte doar ca mostenitor legal si sa faca ce vrea cu bunul imobil. Nu cred ca prin clauza de inalienabilitate el ar putea fi asimilat celui dezmostenit... Care credeti ca ar fi cea mai buna solutie pentru X?
Pt cea de a doua care este in legatura cu prima banuiesc, nu prea exista varianta sigura.O clauya de inalienabilitate nu poate fi permanenta....credeti ca peste un an , doi, n ....fiul nu va mai risipi?
Da aveti dreptate poate sa accepte mostenirea legal doar si nu testamentar.
Donatie
Carmmenn
Buna ziua! Soțul meu a primit prin donatie un apartament , cu clauza de inalienabilitate. In acea caz, soțul imi poate dona jumatate din apartament? ... (vezi toată discuția)