avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opozabilitate clauza de inalienabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opozabilitate clauza de inalienabilitate

CUM SE POATE ASIGURA OPOZABILITATEA UNEI CLAUZE DE INALIENABILITATE INSTITUITE PRIN TESTAMENT?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: JohnnyBRB , utilizator 23:52, 18 Noiembrie 2013
Prin înscrierea în cartea funciară. La eliberarea certificatului de moştenitor, notarul va avea obligaţia să înscrie şi acea clauză.

Dacă legatarul va considera că inalienabilitatea este nelegală, se va putea adresa instanţei pentru anularea ei.
Dar ce se inscrie/noteaza in CF, testamentul??

Multumesc!
Nu. testamentul este un act care își produce efectele la decesul testatorului. El va sta, dacă nu e contestat de succesibili, la baza dezbaterii mostenirii si eliberarii certificatului de mostenitor. Certificatul de mostenitor se va trimite la intabulare si pentru inscrierea acelei clauze de inalienabilitate prevazute in Testament.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Va rog sa imi confirmati daca am inteles corect: notarul face mentiune in certificatul de mostenitor cu privire la clauza de inalienabilitate, iar registratorul de CF va inscrie, odata cu certificatul de mostenitor, si clauza respectiva?

Cu ingaduinta dumneavoastra, o alta problema: X are un copil mai necopt la minte si vrea sa se asigure ca, dupa moartea sa, copilul nu va risipi un bun imobil (mai exact contravaloarea lui). Se gandeste sa il instituie ca mostenitor testamentar si sa introduca o clauza de inalienabilitate in testament cu privire la imobilul respectiv. Problema este ca X, avand atat vocatie legala, cat si testamentara la mostenire, poate sa ignore testamentul si sa se comporte doar ca mostenitor legal si sa faca ce vrea cu bunul imobil. Nu cred ca prin clauza de inalienabilitate el ar putea fi asimilat celui dezmostenit... Care credeti ca ar fi cea mai buna solutie pentru X?
la prima problema ati inteles bine.

Pt cea de a doua care este in legatura cu prima banuiesc, nu prea exista varianta sigura.O clauya de inalienabilitate nu poate fi permanenta....credeti ca peste un an , doi, n ....fiul nu va mai risipi?
Da aveti dreptate poate sa accepte mostenirea legal doar si nu testamentar.

Alte discuții în legătură

Instrainare imobil fara drept de vanzare terminus1 terminus1 Buna, detin un imobil pe care as vrea sa-l trec pe numele prietenei. Cum as putea face ca acest imobil sa figureze pe numele ei dar eu sa am toate drepturile ... (vezi toată discuția)
Donatie Carmmenn Carmmenn Buna ziua! Soțul meu a primit prin donatie un apartament , cu clauza de inalienabilitate. In acea caz, soțul imi poate dona jumatate din apartament? ... (vezi toată discuția)
Clauza inalienabilitate 15062013 15062013 Buna seara, Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din ... (vezi toată discuția)