avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua! Soțul meu a primit prin donatie un apartament , cu clauza de inalienabilitate. In acea caz, soțul imi poate dona jumatate din apartament? Multumesc pentru eventualele răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 18:59, 20 Iunie 2019
Buna ziua,
NU!
Sotul poate depăși clauza de inalienabilitate doar printr-o procedura mai elaborata, in fata instantei de judecata, cu indeplinirea conditiilor art. 2 de la art 647 C.Civ.

Art. 627
Clauza de inalienabilitate. Condiţii. Domeniu de aplicare
(1) Prin convenţie sau testament se poate interzice înstrăinarea unui bun, însă numai pentru o durată de cel mult 49 de ani şi dacă există un interes serios şi legitim. Termenul începe să curgă de la data dobândirii bunului.
(2) Dobânditorul poate fi autorizat de către instanţă să dispună de bun dacă interesul care a justificat clauza de inalienabilitate a bunului a dispărut sau dacă un interes superior o impune.
(3) Nulitatea clauzei de inalienabilitate stipulate într-un contract atrage nulitatea întregului contract dacă a fost determinantă la încheierea acestuia. În contractele cu titlu oneros, caracterul determinant se prezumă, până la proba contrară.
(4) Clauza de inalienabilitate este subînţeleasă în convenţiile din care se naşte obligaţia de a transmite în viitor proprietatea către o persoană determinată sau determinabilă.
(5) Transmiterea bunului pe cale de succesiune nu poate fi oprită prin stipularea inalienabilităţii.

Da, însa doar în urma unei hotărâri a instanței, iar cererea trebuie temeinic motivată!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpărare imobil între rude de gradul i. se poate specifica interdicția de vânzare în timpul vieții părinților? qazw qazw Buna ziua am hotărât de comun acord cu parinti mei fiind singură la parinți să fie trecută garsoniera pe numele meu cu contract de vînzare cumpărare. ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil fara drept de vanzare terminus1 terminus1 Buna, detin un imobil pe care as vrea sa-l trec pe numele prietenei. Cum as putea face ca acest imobil sa figureze pe numele ei dar eu sa am toate drepturile ... (vezi toată discuția)