avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainare imobil fara drept de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainare imobil fara drept de vanzare

Buna, detin un imobil pe care as vrea sa-l trec pe numele prietenei. Cum as putea face ca acest imobil sa figureze pe numele ei dar eu sa am toate drepturile asupra imobilului si ea sa nu-l poata vinde fara acordul meu ?

Donatia se poate recupera?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:49, 13 Iunie 2013
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere, nu se pot împăca, totdeauna, capra cu varza. Adică nu puteți să vă păstrați toate drepturile asupra imobilului, în nici un caz.

Puteți face o vânzare-cumpărare și, în subsidiar, un contract de împrumut.

Cu stimă.
Se poate înscrie o clauză de inalienabilitate (ptiu, că mi se împiedică limba :) )

Numai că....

Art. 627
Clauza de inalienabilitate. Condiţii. Domeniu de aplicare

(1) Prin convenţie sau testament se poate interzice înstrăinarea unui bun, însă numai pentru o durată de cel mult 49 de ani şi dacă există un interes serios şi legitim. Termenul începe să curgă de la data dobândirii bunului.
(2) Dobânditorul poate fi autorizat de către instanţă să dispună de bun dacă interesul care a justificat clauza de inalienabilitate a bunului a dispărut sau dacă un interes superior o impune.
(3) Nulitatea clauzei de inalienabilitate stipulate într-un contract atrage nulitatea întregului contract dacă a fost determinantă la încheierea acestuia. În contractele cu titlu oneros, caracterul determinant se prezumă, până la proba contrară.


Există el interesul acela serios şi legitim? Că eu nu prea l-am văzut. Dimpotrivă :hm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Carmmenn Carmmenn Buna ziua! Soțul meu a primit prin donatie un apartament , cu clauza de inalienabilitate. In acea caz, soțul imi poate dona jumatate din apartament? ... (vezi toată discuția)
Cedare parte de mosternire cu o conditie. zzanetta zzanetta Vreau sa cedez patea de mostenire dupa parinti surorii mele si sa poata intabula casa parinteasca dar as vrea cu conditia sa nu poata vinde partea mea cedata ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)