avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire sau acte translative de proprietate intre vii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire sau acte translative de proprietate intre vii

Buna ziua,
Am inteles ca daca primesc un teren prin act de mostenire, la un eventual partaj, terenul nu va fi subiect de disputa pentru ca nu se va putea instraina bunul. Asa e?
Daca persoana este in viata si vrea sa-mi dea terenul, se poate face actul de mostenire? Am vreo varianta mai ieftina (procedura)? Cam cat m-ar costa notarul? Actul cine il face, eu sau notarul? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:34, 15 Noiembrie 2013
1. Mostenirile se deschid prin moarte. Deci cineva trebuie sa moara ca altcineva sa mosteneasca averea decedatului.
2. Certificatul de mostenitor este solutia unei dezbateri succesorale, adica a unei mosteniri. Partajul este impartirea mostenirii adica a bunurilor mostenite intre mostenitori. Partajul poate fi facut pe cale amiabila, adica prin buna invoiala, intre mostenitori sau in caz de neintelegeri intre acestia in instanta.
Daca vorbiti de un partaj la divort tot ce mosteniti este bun propriu si nu intra in masa partajabila la un divort.
3.La deces mostenirile se dezbat fie la notar fie in instanta. Actele de partaj succesoral la fel. Actele care sunt facute intre vii, adica contracte de vanzare cumparare, donatie, contracte de intretinere, de renta viagera, prin care se transfera dreptul de proprietate asupra unui bun imobil, adica casa, teren, trebuie facute sub sanctiunea nulitatii absolute in forma autentica (notar sau instanta).Nulitate absoluta inseamna ca actele nu sunt valabile.
4. Pentru actele intre vii, respectiv contractele mentionate mai sus va trebuie, ca sa mergeti la notar, cadastru si intabulare pentru acele bunuri imobile.
5. Procedura mai ieftina si mai rapida in toate cazurile se face la notar.
6.Ca sa alegeti varianta cea mai convenabila fie expuneti situatia concreta aici , fie mergeti la un notar .
7. Cat va costa nu se poate face un calcul pentru ca depinde de multe variabile, felul actului, locul situarii imobilului etc..
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
ContSters250994, utilizator
Cat va costa intrebati notarii.nActul poate fi si de vanzare.
In cazul donatiei, ce trebuie facut? Am vazut ca sunteti din Bucuresti - genial! Si persoanele in cauza tot la fel. Am inteles ca inainte sa se ajunga la notar pentru acte, trebuie cadastru si intabulare.Oook. Se fac. Dar pana atunci, trebuie sa decisa modalitatea de a "oficializa" formalizatile. Sa zicem ca i se face act de donatie: in cazul partajului unui divort, imobilul poate fi instrainat? Actele pentru donatie cine le face? Notarul sau i se prezinta notarului si acesta doar legalizeaza? In afara de notar, mai trebuie facut si altceva?
Daca cititi cu atentie ce v am scris in prima postare ati observa ca am notarul nu legalizeaza el autentifica adica se ocupa de tot. Probabil dvs veniti din sistemul de drept anglo saxon unde public notary poate fi si chelnerul din colt....Sistemul de drept latin este foarte diferit. mergeti cu actele si partile la un notar el va deslusi adevaratele raporturi intre parti si va consilia cu privire la actul ce va urma sa se incheie si la consecintele juridice ale acestuia.
N-am nicio treaba cu dreptul anglo-saxon, sau cu cel de la noi, altfel n-as mai fi aici pe forum; asta unu la mana. Doi la mana: peste tot, din liceu pana la serviciu, toti zic: du-te la notar sa legalizezi actele; deci ... nu am vrut sa te jignesc. Trei la mana: intai aflu tot ce trebuie aici, pentru ca e cam ciudat sa ajungi cu sotia de mana si sa pui: doamna notar, e posibil ca peste 10 ani sa divortez de sotia mea aici prezenta si nu vreau sa ii dau terenul pe care-l am de la mama, tot aici de fata. Ciudat nu? Si in ultimul rand, vazand la profil ca sunteti din Bucuresti, ma gandeam sa ajung tot la dvs pentru toata treaba ca s-o autentificati, daca tot v-ati chinuit sa-mi raspundeti, sa ajunga banul tot la dvs. Na, fiecare cu studiile lui, daca ma pricepeam la toate, nu mai ceream atatea detalii aici. Ma intreb daca stiti sa schimbati uleiul la motorul masinii, sau mergeti la un service sau sunati un prieten care sa va dea detalii mai intai. Ca na... in functie de marca masinii si tara unde a fost facuta, e posibil sa se schimbe diferit, nu?

Alte discuții în legătură

Care este ce a mai buna varianta pentru dezbaterea mostenirii? burdusel liviu burdusel liviu Tatal meu a avut doua casatorii.Cu prima sotie a cumparat terenul de casa in 1952 si au construi 1 camera si o bucatarie . Nu au avut copii.Nu stiu in ce an au ... (vezi toată discuția)
Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ... Liviur83 Liviur83 Buna ziua! Va rog sa ma sfătuiți cum este mai sigur și mai ieftin ...tatal meu vrea sa treacă niște bunurile pe mine , testamentul este o varianta mai ... (vezi toată discuția)