Sunt o firma care face parte dintr-un grup din Olanda. Cumpar marfa din Olanda , de la frima mama si o distribui in Romania la diversi clienti. Singurul meu furnizor de marfa este firma mama din Olanda.
As vrea sa stiu daca intre firma mea si firma mama din Olanda trebuie sa existe un contract de distributie (un agreement). Care e utilitatea acestuia? De asemenea, pentru produsele comercializate firma mama acorda garantie. Chletuielile pe care le am eu cu acordarea acestor garantii le recuperez de la firma mama. In acest caz e necesara o procedura cu privire la garantii? Ce risc daca nu am nici contract de distributie si nici aceasta procedura privind garantiile?
In primul rand ar trebui sa cunoastem care este natura juridica a apartenetei societatii comerciale pe care o reprezentati la acel grup de firme olandeze.
Daca totusi sunteti o societate romana distincta dar care are ca asociat/actionar majoritar persoana juridica dominanta in cadrul grupului de firme, ceea ce spune adiv mai sus, este important: care sunt documentele pe baza carora marfurile pe care le distribuiti sunt inregistrate in firma?
Asta pentru a putea sa va emitem o opinie rezonabila!
Documentul de intrare este factura (invoice) in baza caruia eu intocmesc nir.. Cheltuielile de transport sunt suportate de firma mama. Societatea mea este o societate sidtincat care are ca asociat "persoana juridica dominanta in cadrul grupului de firme".
In aceste conditii saftul meu este de a incheia totusi cu furnizorul de marfa, oricare ar fi acesta in cadrul grupului de firme, un contract de furnizare exclusiva de produse(marfuri) ori chiar de distributie exclusiva pentru zona geografica pentru care aveti dreptul de a realiza aceasta distributie, ambele intrand in categoria import.
Asta pentru ca orice institutie romana care are atributii de control sa nu aiba vreun motiv de sanctionare. Autoritatile romane sunt un pic mai ciudate din aceasta perspectiva.
Succes!
Cei din grup nu inteleg utilitatea unui astfel de contract in Romania. Eu la randul meu stiu ca trebuie sa existe un astfel de contract dar nu stiu ce risc daca nu il am. M-ar ajuta mult daca mi-ati putea indica o lege, o prevedere ceva care sa ma ajute sa sustin cu argumente legale necesitatea acestui tip de contract in fata celor din grup.
Grup de firme
aboboc
buna ziua , as dori si eu o informatie privitoare la cea ce inseamna grup de firme exact si cum se poate infinta un grup de firme.
principala mea ocupatie ... (vezi toată discuția)
Grup de firme?
irina petcu
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti concret ce este considerat a fi un grup de firme? In umila mea parere eu stiu ca un grup de firme inseamna 2-3 societati care ... (vezi toată discuția)