avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... necesitate contract distributie?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

necesitate contract distributie?



Sunt o firma care face parte dintr-un grup din Olanda. Cumpar marfa din Olanda , de la frima mama si o distribui in Romania la diversi clienti. Singurul meu furnizor de marfa este firma mama din Olanda.
As vrea sa stiu daca intre firma mea si firma mama din Olanda trebuie sa existe un contract de distributie (un agreement). Care e utilitatea acestuia? De asemenea, pentru produsele comercializate firma mama acorda garantie. Chletuielile pe care le am eu cu acordarea acestor garantii le recuperez de la firma mama. In acest caz e necesara o procedura cu privire la garantii? Ce risc daca nu am nici contract de distributie si nici aceasta procedura privind garantiile?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 05:33, 4 Aprilie 2009
Vedeti va rog dispozitiile codului comercial, prevederile legislatiei in ceea ce priveste comertul international si ale legii contabilitatii.
Daca tot va intreaba cei din grupul de firme de ce este obligatoriu, spunetile ca asa prevede legea romana si dati vina pe interpretarea legii romane de catre autoritatile romane, care solicita in mod expres un asemenea contract.
Nu-as putea sa va dau exact o lege sau o dispozitie imperativa in acest sens, pentru ca sunt o sumedenie de acte normative care impun intr-un mod mai voalat folosirea unui asemenea tip de contract.
Succes!
Scriind despre "agreement" inteleg ca va referiti la un contract de agent (agentie/agentura)... Raportul se stabileste prin simpla intelegere (agreement) intre parti. Dv (agent-factor) actionati fatza de firma olandeza (principal / reprezentat) in numele si contul acesteia; lucrati partial in raport cu principalul si pe cont propriu. Acest contract se caracterizeaza prin clauza de exclusivitate.

Firmele din grup sunt strans legate prin participatii si relatii contractuale, chiar daca fiecare societate in parte e independenta d.p.v. juridic. Desi intocmiti situatii financiare proprii se mai intocmesc si situatii financiare consolidate, care reflecta patrimoniul, situatia financiara si rezultatul entitatilor cuprinse in perimetrul de consolidare, ca si cum ar fi vorba despre o singura societate. Din acest motiv cred ca nu mai aveti nevoie sa incheiati alt contract cu aceasta firma-mama...

Nu cred ca e necesar un contract separat de distributie (care e altceva fatza de "agreement), dar mai asteptati, va rog, si alte opinii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grup de firme aboboc aboboc buna ziua , as dori si eu o informatie privitoare la cea ce inseamna grup de firme exact si cum se poate infinta un grup de firme. principala mea ocupatie ... (vezi toată discuția)
Grup de firme? irina petcu irina petcu Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti concret ce este considerat a fi un grup de firme? In umila mea parere eu stiu ca un grup de firme inseamna 2-3 societati care ... (vezi toată discuția)
Ce forma de contract...desfacere exclusiva? aplucic aplucic Va solicit sprijinul din nou si o fac cu mare placere intrucat, am primit de fiecare data raspuns prompt si mai ales pertinent. Am fost solicitat de o ... (vezi toată discuția)