avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca, raspunderea angajatorului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca, raspunderea angajatorului

Mama mea a alunecat la locul de munca dupa ce femeia de serviciu a spalat pe jos si nu a pus triunghiul cu "podea umeda" martori au fost cel putin 20 de persoane,in urma caderii a avut o fractura de col femural,a necesitat operatie de urgenta in care i-au fost introduse 2 suruburi... spitalizare 14 zile si repaos la pat 6 saptamanii dupa care urmeaza fizioterapia si mai stiu eu ce....
Intrebarea mea este:daca am actiona firma in instanta am putea avea castig de cauza pt daune
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:51, 19 Noiembrie 2013
Angajatorul avea obligatia conform prevederilor Legii nr. 319/ 2006 sa anunte evenimentul produs, ca accident de munca, astfel:
-art. 27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca firma nu a anuntat evenimentul, nu l-a cercetat ca AM si nu a inregistrat AM, anuntati in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data.
Pentru accident de munca se plateste concediu medical, tratament medical, tratament de recuperare medicala.
Firma poate acorda conform prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, anumite ajutoare/ compensatii materiale sau banesti.
Puteti deschide actiune in instanta si solicita, dupa caz, daune materiale si/ sau daune morale din partea firmei/ persoanelor responsabile de producerea evenimentului respectiv. Procesul verbal de cercetare a AM de catre ITM este un document util pentru a deschide o actiune in instanta.
Luati in calcul si varianta mai rapida si amiabila de a invita firma la mediere, unde va puteti expune exact pretentiile.
Acordul de mediere care se va incheia va deveni titlu executoriu in urma autentificarii.
Este optiunea dvs. cum veti proceda. Indiferent de optiune, va propun sa asteptati PV de cercetare a evenimentului produs, de catre ITM, pentru a identifica persoanele cu responsabilitati in producerea evenimentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca in timpul seviciului bună ziua, am suferit ... amaogrean81 amaogrean81 Accident de munca in timpul seviciului Bună ziua, am suferit un accident de muncă, în timp ce mă deplasam la o alta firmă pentru a îndeplini obligatii ... (vezi toată discuția)
Buna seara, acum trei zile am avut un accident la locul de munca, ... Lefter98 Lefter98 Buna seara, Acum trezi zile am avut un accident la locul de munca, prin care a rezultat prezenta unei placi tăiate la mâna dreapta și impotență ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)