Buna ziua.S-au indeplinit conditiile art.64 din Codul MunciiArt. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire în muncă]
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
Daca nu s-au indeplinit va puteti adresa instentelor de judecata.Recomandarea mea este sa va angajati un avocat.
Decizia nr 194
din 30.03.2009
Directorul general al SC ........ Sa , Constanta, ing.......... ales in Adunarea Extraordinara a Actionarilor din data de 10.12.2001;
- urmare avizului medical nr...../05.11.2008 eliberat medic medicina muncii dr. ....... prin care salariatul Popescu Ion este declarat "apt conditionat'-la sol cu ochelari, "inapt la inaltime"- fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoarelocului de munca ocupat;
- societatea nu are locuri de munca compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii;
- la solicitarea sprijinului la A.J.O.F.M. Constanta prin adresa nr 2008/20.03.2009 s-a comunicat ca nu inregistreaza oferte de locuri de munca conform adresa nr 848/27.03.2009;
-Avand in vedere Hotararea Consiliului de Administratie al societatii nr 2 din 13.02.2009, prevederile art 61 , 64 si ale art 73-75 din Codul Muncii coroborat cu art 45 pct A lit f si art 48 din Contractul Colectiv de munca la nivel de grup de unitati din industria petroliera;
DECID:
Art.1. Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, a d-lui Popescu Ion - CNP , numar matricol......, contract individulal de munca nr........ din 17.01.2002, incepand cu data de 23.04.2009, in conformitate cu prevederile atr 61 lit "c" din Codul muncii.
Art. 2. In perioada 01.04.2009-22.04.2009, dl Popescu Ion beneficiaza de preaviz cf art 48 alin.1 din CCde Munca la nivel de grup de unitati din industria petroliera si art. 73 din Codul Muncii.
Art. 3. In perioada preavizului salariatul beneficiaza de 15 zile lucratoare libere platite, care pot fi acordate cumulat.
Art. 4. Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 30 zile calendaristice de la data comunicarii la Tribunalul din circumscriptia caruia isi are domiciliul salariatul.
Director General........ Oficiul Juridic..................
Am reprodus intocmai acest act pentru al vedea dvs, cei in masura sa apreciati si sa ma sfatuiti. Cf art 64 din Codul Muncii se specifica, clar ca nu-mi pot oferi alternative.
In anul 2008 luna a 6 a am facut parte dintr-un grup destul de mare de muncitori care am dat in judecata societatea pentru ca timp de cativa ani ne-au privat de anumite drepturi cf CC de Munca. In anul 2009 acest proces s-a incheiat , iar societatea a fost obligata sa ne plateasca drepturile salariale de care fuseseram privati.
In aceste imprejurari se intampla tot ce v-am relatat in randurile de mai sus si de aceea am spus la un moment dat ca rezultatul controlului medical a fost comandat. Starea mea de sanatate de acum este aceeasi ca acum 10 sau 7 sau 5 sau 4 ani in urma.Analizele medicale sunt in lstandardele valorilor normale, iar eu sunt purtator de ochelari dintotdeauna, nu de azi de ieri.
Astept parerile si sfaturile dumneavoastra.
Va multumesc
Buna ziua,
e clar ca se doreste plecarea dvs din companie, eu zic sa ii dati in judecata si sa cereti o noua expertiza medicala prin care sa se dovedeasca faptul ca sunteti apt de munca, chiar dc o sa dureze procesul si o sa coste ceva macar va recastigati dreptul al munca si mai ales din simplul fapt ca aveti un handicap, plus ca persoanele cu probleme tr ajutate in munca nu lasate pe strazi plus ca dvs sunteti apt de munca.
Muult succes, contestati decizia de conciediere, depuneti la Trib cerere de chemare in judecata.
Formal, privind decizia de desfacere a contractului de munca infatisata de dvs aprecierii noastre aici, pe forum, sunt slabe sansele dvs. in cazul unui litigiu.
Totusi sunt cateva aspecte sensibile si anume:Concedierea este posibila daca medicul de medicina a muncii apreciaza ca salariatul se gaseste in inaptitudine permanenta de munca. Aceasta se defineste ca fiind incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.In decizie nu se face vorbire despre caracterul temporar sau permenent al inaptitudinii...
Oricum, sper ca ati luat la cunostinta si dvs . de concluziile medicului, concluzii pe care le puteati de altfel contesta dupa cum urmeaza:Potrivit Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 332 din 17 mai 2007, persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina a muncii privindaptitudinea in munca.
Contestatia se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca.
Autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti desemneaza o comisie formata din 3 medici specialisti de medicina a muncii si convoaca partile implicate in termen de 21 de zile lucratoare de la data primirii contestatiei.
Decizia comisiei este consemnata intr-un proces-verbal si este comunicata in scris persoanei examinate medical. Concluzia procesului-verbal este consemnata in fisa de aptitudine, in care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
In plus, plangerile, sesizarile si contestatiile referitoare la activitatea medicului se depun la Colegiul Medicilor din judetul respectiv si pot avea ca efect masuri disciplinare pana la interdictia de a profesa si retragerea calitatii de membru.
Medicul va efectua o expertizamedicala pe care se va intemeia desfacerea contractului de munca. Expertiza va cuprinde, de asemenea, recomandari privind locurile de munca pentru care salariatul ar avea aptitudinea fizicasi/sau psihica de a lucra.E mai bine sa consultati un avocat ...care va analiza toata doctrina si practica in legatura cu problema dvs.
Art. 59 - Este interzisă concedierea salariaţilor:
a) pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală;
b) pentru exercitarea, în condiţiile legii, a dreptului la grevă şi a drepturilor sindicale.
Art. 60 - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
Chiar daca la art 61 lit c spune ca " c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;"
dvs cum a spus si colegul meu nu va gasiti intr inaptitudine(incapacitate) permanenta de munca dar exact cum spune si solegul meu tr urmata o procedura prealabila ca abia apoi sa puteti sa va adresati instantelor de judecata.
Muult noroc (PS. tr sa postati la TOPICUL PRIVITOR LA LITIGII DE MUNCA NU LA PROBLEME COMERCIALE)