avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii

Am fost disponibilizat in data de 14 septembrie 2012, primind si plati compensatorii pentru care s-a platit de societate si mi s-a retinut, contributie pentru fond de somaj.
La calculul indemnizatiei de somaj nu mi s-au luat in calcul platile compensatorii.
In 2013 prin Legea 250 s-a modificat baza de calcul a contributiei la fondul de somaj excluzandu-se platile compensatorii.
In situatia in care nu am beneficiat de platile compensatorii in calculul indemnizatiei de somaj pot cere restituirea contributiei platite si in caz afirmativ cine face restituirea, societatea sau AJOFM?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:13, 16 Noiembrie 2013
1. Din platile compensatorii nu se retine contributia pentru somaj.

2. Angajatorul care a retinut-o trebuie sa o restituie.
Legea nr.250/2013 nu are efect retroactiv. Dvs ati fost disponibilizat in septembrie 2012.
1. Niciodata nu a existat prevedere legala prin care sa se retina contributie pentru somaj din platile compensatorii.

2. Atunci cand s-a retinut, totusi, si s-a calculat indemnizatia de somaj avand in vedere si platile compensatorii a venit Curtea de Conturi si a dispus retinerea indemnizatiei de somaj calculata ilegal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Nimeni nu a sustinut ca a existat vreo astfel de prevedere.

2. Curtea de conturi , in sectorul privat, nu prea are competenta de control. Curtea de Conturi exercită funcţia de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, furnizând Parlamentului şi respectiv unităţilor administrativ-teritoriale, rapoarte privind utilizarea şi administrarea acestora, în conformitate cu principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii.
1. - Nu am precizat nicaieri ca firmele private sunt verificate de Curtea de Conturi.
- Cititi cu atentie mesajele.

2. Curtea de conturi a verificat la Agentiile de Somaj modul cum s-au folosit sumele din fondul de somaj si s-a descoperit calcuarea gresita a unor indemnizatii de somaj avandu-se in vedere si platile compensatorii la care, in mod ilegal, s-a retinut contributia pentru somaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificare calcul indemnizatie viitorsomer viitorsomer Ce temei legal are curtea de conturi sa nu ia in calculul indemnizatiei de somaj un venit (impozitat cu procentul aferent aj de somaj) , mentionez ca unitatea ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii doinaa1 doinaa1 Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu ... (vezi toată discuția)
Din bonusul primit la disponibilizare s-a retinut contributia la somaj iar eu am primit indemnizatie. ulterior a trebuit sa restitui indemnizatia, este corect? const_57 const_57 Buna seara, In 2011 am fost disponibilizat cu un bonus in cuantum......f. mare. Pe fluturas suma este trecuta ca prima de fidelitate si este componenta a ... (vezi toată discuția)