Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu salarii compensatorii.Majoritatea personalului a fost trecut in somaj. din data de 15 ian 2015. Un coleg a avut in luna februarie o problema de sanatate si a intrat in concediu medical intrerupand somajul.Initial i a fost calculata indemnizatia pentru concediul medical luand in calcul si valoarea salariilor compensatorii, timp de 5 luni, dupa care in luna octombrie a primit de la agentia de somaj o decizie de imputare , prin care trebuie sa returneze o suma de bani deoarece nu s a calculat bine baza de calcul concediu medical.deoarece firma la care am lucrat nu a platit contributia la fondul de sanatate aferent angajatorului pentru suma reprezentand salariile compensatorii,Din salariile primite in luna ianuarie de muncitori a fost retinuta contributia pentru sanatate din toata suma inclusiv pentru salariile compensatorii.Intrebarea este daca este legal ca firma sa nu plateasca asigurarile de sanatate pentru salariile compensatorii , si este legal sa se returneze suma la Agentia de somaj?
1. Din salariile compensatorii se retin numai impozitul si contributia pentru pensie.
2. - I s-a calculat gresit indemnizatia pentru concediu medical daca s-au avut in vedere si salariile compensatorii.
- De aceea AJOFM are dreptate cand solicita returanizarea sumelor necuvenite.
3. Daca angajatorul a retinut si contributiile la sanatate si somaj din salariile compensatorii atunci salariatul poate solicita restituirea sumelor retinute cu acest titlu.
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Includerea salariilor compensatorii in baza de calcul a indemnizatiilor pentru concedii medicale nu are legatura cu contributia la sanatate de 5,5% retinuta angajatului, ci cu contributia de 0.85% platita de angajator pentru concedii si indemnizatii.
Or, conform Codului fiscal, salariile compensatorii sunt exceptate la plata acestei contributii.
Ca atare, este corect ca fostul angajat sa restituie indemnizatiile necuvenite pe care le-a primit.
Codul fiscal:
ART. 296^4 (1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
... t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă;...
ART. 296^16
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
...
c) la contribuţia de asigurări pentru şomaj:
c1. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. d), e), g), h), j), l), n), p), r), s), ş), t) şi ţ);
...
e) la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
... e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);
Multumesc pentru informatii,Daca s au retinut asigurarile de sanatate de la angajat (pe fluturas) inclusiv din salariile compensatorii, adica 5.5% cum se poate solicita returnarea sumelor respective?