avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii

Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu salarii compensatorii.Majoritatea personalului a fost trecut in somaj. din data de 15 ian 2015. Un coleg a avut in luna februarie o problema de sanatate si a intrat in concediu medical intrerupand somajul.Initial i a fost calculata indemnizatia pentru concediul medical luand in calcul si valoarea salariilor compensatorii, timp de 5 luni, dupa care in luna octombrie a primit de la agentia de somaj o decizie de imputare , prin care trebuie sa returneze o suma de bani deoarece nu s a calculat bine baza de calcul concediu medical.deoarece firma la care am lucrat nu a platit contributia la fondul de sanatate aferent angajatorului pentru suma reprezentand salariile compensatorii,Din salariile primite in luna ianuarie de muncitori a fost retinuta contributia pentru sanatate din toata suma inclusiv pentru salariile compensatorii.Intrebarea este daca este legal ca firma sa nu plateasca asigurarile de sanatate pentru salariile compensatorii , si este legal sa se returneze suma la Agentia de somaj?






Cel mai recent răspuns: doinaa1 , utilizator 21:47, 2 Noiembrie 2015
1. Din salariile compensatorii se retin numai impozitul si contributia pentru pensie.

2. - I s-a calculat gresit indemnizatia pentru concediu medical daca s-au avut in vedere si salariile compensatorii.
- De aceea AJOFM are dreptate cand solicita returanizarea sumelor necuvenite.

3. Daca angajatorul a retinut si contributiile la sanatate si somaj din salariile compensatorii atunci salariatul poate solicita restituirea sumelor retinute cu acest titlu.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Conform OUG nr.158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.


Includerea salariilor compensatorii in baza de calcul a indemnizatiilor pentru concedii medicale nu are legatura cu contributia la sanatate de 5,5% retinuta angajatului, ci cu contributia de 0.85% platita de angajator pentru concedii si indemnizatii.
Or, conform Codului fiscal, salariile compensatorii sunt exceptate la plata acestei contributii.
Ca atare, este corect ca fostul angajat sa restituie indemnizatiile necuvenite pe care le-a primit.

Codul fiscal:

ART. 296^4
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
... t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă;...

ART. 296^16
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
...
c) la contribuţia de asigurări pentru şomaj:
c1. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. d), e), g), h), j), l), n), p), r), s), ş), t) şi ţ);
...
e) la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
... e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);
Multumesc pentru informatii,Daca s au retinut asigurarile de sanatate de la angajat (pe fluturas) inclusiv din salariile compensatorii, adica 5.5% cum se poate solicita returnarea sumelor respective?
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2015
doinaa1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal alinamadalina1980 alinamadalina1980 Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu unde sa ma adresez,am luat institutiile statului la rand si nimeni nu stie sa ma lamureasca.Am ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate SzAlex SzAlex Potrivit dispozitiilor OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din: - Concediu de sarcina (concediu prenatal) se poate acorda pe o ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii cristian2312 cristian2312 cati bani se retin din salariile compensatorii acordate in urma disponibilizarii (vezi toată discuția)