avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu unde sa ma adresez,am luat institutiile statului la rand si nimeni nu stie sa ma lamureasca.Am fost disponibilizata de la o societate cu salarii compensatorii luand in acelasi timp si somaj.Anul acesta am ramas gravida urmand sa nasc la inceputul lunii Decembrie.Din luna Noiembrie vreau sa intru in concediu prenatal urmand apoi sa stau 1 an acasa.Intrebarea mea este urmatoarea:Ce venituri mi se iau in calcul la Concediul prenatal sau de lehuzie?Pentru salariile compensatorii pe care le primesc lunar societatea imi achita toate darile la stat.Dar AJOFM-ul imi spune ca el imi va lua in calcul CREDE,doar somajul pentru ca la ei nu apar cu alte venituri.La Casa de Pensii imi apar veniturile si toate darile achitate la stat.Nimeni nu stie nimic,am vorbit si cu director economic,dir general toata lumea da din umeri si imi spune ca logic este sa mi se ia in considerare tot dar ca nu s-au mai confruntat cu o situatie similara.Va multumesc!Cu respect
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:32, 20 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspuns,drepturile gravidelor le stiam si eu.Ce nu stiu si nimeni nu stie sa ma lamureasca este dupe ce iau medicalul trebuie sa-l duc la AJOFM,acolo mi se calculeaza dar eu am si salariile compensatorii pe care ei in Revisal nu le vad.Daca duc o adeverinta de la Casa de Pensii la ei sunt obligati sa o ia in considerare?Sau unde sa ma adresez pentru un raspuns cat mai exact?Cu respect
1. Salariile compensatorii se iau in calculul indemnziatiei pentru concediu de maternitate (sarcina si lauzie) numai daca pentru ele s-a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Sumele pentru care s-a retinut cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indmnizatii nu se vad in Revisal ci in declaratia lunara D112.

3. - Intrebati pe cel care plateste salariile compensatorii daca a platit contributia de 0,85%.
- Este posibil ca pentru salariile compensatorii sa nu exista obligatia legala de plata a cotei de 0,85% si, in acest caz, nu se va lua in calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate.

4. Daca vreti un raspuns oficial va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Revin cu mai multe informatii si va rog frumos daca stiti ce as putea face in continuare.Am vorbit vineri cu angajatorul el mi-a virat contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii si imi spune sa nu ma las ca am dreptul la calcularea prenatalului sa mi se ia in calcul si salariul compensatoriu.AJOFM a declarant neoficial conform OUG 50/2012 sunt exceptate de la plata contributiei veniturile repr,plati compensatorii suportate de angajator.Ok sunt de accord cu asta dar angajatoril a platit pt toti disponibilizatii cu salatii compensatorii 0,85%.Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra ca eu chiar nu stiu ce sa cred.Cu respect
1. Conform Codului fiscal, art.296^4 (1), lit.t), in baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii intra si;
"t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă".

2. Asadar daca s-a retinut cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci veniturile din plati compensatorii suportate de angajator se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu de maternitate.

3. Faceti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cea care suporta plata indemnziatiei pentru concediul de maternitate.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
...
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
...

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

5. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, va sanctiona AJOFM si in felul acesta poate se hotaraste AJOFM sa va calculeze si sa va plateasca corect indemnizatia de concediu de maternitate.

6. In OUG 50/2012 este vorba despre reglementarea reîncadrării personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, redistribuit din unităţile sanitare propuse pentru reorganizare în cămine de bătrâni, la unităţile sanitare care îşi reiau activitatea.

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii doinaa1 doinaa1 Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pt concediul medical BuduiAurica BuduiAurica Va rog sa-mi mentionati daca valoarea bonurilor de masa (care sunt considerate venituri si sunt impozitate) trebuie sa fie luate in baza de calcul al ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate SzAlex SzAlex Potrivit dispozitiilor OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din: - Concediu de sarcina (concediu prenatal) se poate acorda pe o ... (vezi toată discuția)