avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
H.G. nr.1391/2006
Art. 143 – Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;


Ati putea face altceva, fiind vorba de politia locala, adica de angajati ai primariei. Exista precedent (Oradea- avocata Florina Capus), dar e cu bataie mai lunga, iar rezultatul favorabil nu este garantat.

In mare, sa contestati dreptul unui agent local de a dispune ridicarea unei masini. O.U.G. spune ca doar politistul rutier poate dispune asemenea masura.
Atributia i-a fost data localului de o hotarare de consiliu local care nu poate fi in contradictie ori peste un act normativ cu putere superioara cum e O.U.G. .
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Dragos_T, utilizator
Multumesc, dar nu acesta este paragraful de lege care ma interesa, pe acesta l-am gasit si eu pe net. Aici se vorbeste de "căilor de acces" general, eu vreau acea lege locala care face distinctia intre acces pietonal la o proprietare si acces auto. Intre timp, am sunat al Politia Locala si mi-a confirmat ca daca nu este vorba de acces auto, este ilegala ridicarea. Am depus o plangere si acolo, cu fotografiile necesare. Echipajul de ridicari a venit insotit de un echipaj SPIR, nu al Politiei Comunitare......sper ca legislatia nu le permite si acompanierea de catre ISU, SMURD, SRI sau alte organe locale care cunosc legislatia partial. Politia Rutiera sustine ca in anumite cazuri pot veni insotiti si de reprezentanti ai Politiei Generale, nu doar locale, si ca SPIR apartine Politiei Generale.


Ce lege locala?! Este vorba de un autoturism stationat pe un drum public, deci despre legislatia rutiera. Legislatia rutiera este numai una: O.U.G. nr.195/2002 si regulamentul ei de aplicare: H.G. nr. 1391/2006!
Nu exista altele!

Sunteti usor confuza. S.P.I.R.(de fapt, aceasta denumire nici nu mai exista, ci doar SIIAS, SSIR si SIR) este o unitate speciala de interventie rapida a Politiei Romane (nu "Generale") si n-are nicio treaba cu parcarile ori cu politia locala. Iar politistii locali sunt simpli angajati ai primariei si nu au nicio treaba cu Politia Romana. Nu apartin de M.A.I. .

Unde a sustinut politia rutiera asa ceva? Cine v-a spus treaba asta? Asta-i culmea!
Poate nu spuneti tot. A existat vreun scandal major in locul ala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Dragos_T, utilizator
Multumesc Dragos pt precizari.

Nu sunt deloc confuza, am precizat clar ca mi se pare aberant ca firma de ridicari sa vina insotita de SPIR (da, am scris bine, este divizia de interventii rapida a Politiei). Incidentul s-a petrecut azi la ora 9:30 dimineata, cand auzind din apartament zgomotul produs de masina platforma am remarcat de la fereastra ca incercau sa imi ridice exact masina mea. Cand am coborat (despre ce scandal poate fi vorba daca nici nu coborasem?) am remarcat ca baietii de la ridicari erau insotiti de ....o duba inscriptionata SPIR. Mi s-a parut aberant ca nu sunt insotiti de o masina a politiei comunitare, asa cum se intampala de obicei (in momentul de fata, pentru parcari care nu impiedica circulatia rutiera pe marile bulevarde de obicei PV -ul se face de catre Politia Locala care constata abaterea, iar nu de catre Politia rutiera). Am mai avut masina ridicata si stiu, dar atunci nu aveam ce sa contest, fiind parcata in apropierea unei treceri de pietoni.
Mi s-a parut teribil de aberant sa vad masina de ridicari insotita de niste politisti in combinezoane (dar fara masca, macar atat), iar nu de Politisti locali. Cum gradul de confuzie in aceste momente este mare, pe moment nu i-am intrebat de ce nu sunt insotiti de Politia Locala. Abia cand am urcat in casa si am dat ceva cautari pe net (in principal, stiam ce e SPIR, dar site-ul Politiei mi-a confirmat care este rolul lor cu adevarat) am realizat dimensiunea aberatiei. Doi indivizi de peste 1,90 m se deplaseaza in oras cu o ditamai duba ce inghite carburant sa constate parcarea in dreptul unei curti....care nu avea acces auto. In curte nu era parcata nici o masina- nici nu pot intra fizic masini in curtea aceea), proprietare care reclamase fiind parcata alaturi de masina mea, pe spatiul carosabil, dar fiind deranjata ca nu isi poate pastra locul "ocupat", fix in fata curtii. Am depus o plangere la Politia Comunitara de care apartin, si in functie de rezultatul acestei plangeri voi depune si la Politia Capitalei. Nu pot sa accept nici eu ca pe banii mei ca si contribuabil se plateste deplasarea ....unui echipaj SPIR, intr-o zi de sambata diminata, la o ora cand toti oamenii ar trebui sa se odihneasca, fara sa existe nici un incident (agresiune, cearta) reclamat .....Este nu aberant, ci strigator la cer. Am mai povestit de azi dimineata pana acum unor prieteni si toti au avut aceeasi reactie....SPIR? Tu stii ce reprezinta asta? stiu, scrie si aici,
[ link extern ] .
si eu vad care sunt atributii SPIR mai jos, dar sunand la Politia Locala azi sa intreb daca era firesc sa vina insotiti de reprezentanti ai politie locale sau SPIR mi s-a spus ca poate veni oricine din cadrul Politiei, orice divizie. Surprinzator..... Asa ca ironia mea cu SMURB, ISU sau alte divizii....nu era degeaba. Gradul de complexitate a acestei hotii s-a extins mult...politia aloca orice resurse pentru ridicarea unei masini. Daca tinem cont de faptul ca se incaseaza taxa pe stalp, fuga dupa bani la buget e justificata de orice mijloace
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
MAYA2, utilizator
Cred ca ati omis sa spuneti ca ati ocupat locul de parcare a proprietarului in fata proprietatii caruia ati parcat. Asa e? Este perfect legal sa parcati masina in locurile unde parcarea nu este interzisa, dar nu este corect dpdv moral sa parcati in fata casei omului, mai ales daca stiti ca acolo isi tine respectivul masina.

Politia comunitara a venit in urma unei sesizari. Altfel nu aveau de unde sa stie ca respectiva masina nu este a celui care locuieste acolo. Pe poarta celui care locuieste acolo, este vreun semn de genul: garaj, nu blocati accesul, etc.?

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! recent am achizitionat o proprietate apedro apedro Buna ziua ! Recent am achizitionat o proprietate care are delimitare un gard din tabla, cam 30 ml pe doua laturi, intr-un carier de case. Pe latura unde am ... (vezi toată discuția)