avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d):

HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d:

"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor:
d) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;"

As dori sa stiu daca aceasta prevedere se aplica si in cazul cailor de acces care nu sunt garaje (respectiv porti de acces insuficient de mari astfel incat sa permita trecerea unui autovehicul), si de asemenea daca aceasta prevedere este conditionata de o nevoie existenta la momentul reclamatiei sau nu (mutare mobila, etc).

Situatia concreta: masini parcate langa trotuar (cu latime de aproximativ 1 metru) in dreptul unei porti catre o proprietate privata.

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
adonys, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:31, 10 Noiembrie 2017
Este evident si explicit ca aceasta prevedere nu are conditionari si exceptii. Pina la urma e si logic, imaginati-va ca un proprietar are motocicleta, spre exemplu, si atunci drumul sau de acces e poate mai ingust pentru o masina, dar suficient pentru motocicleta. Iar a bloca accesul unui proprietar mai tine si de educatie, nu de un cod rutier, deci treaba cu "o nevoie existenta" nu-si are rostul, politia nu sta sa cerceteze astfel de situatii.
latka a scris:
imaginati-va ca un proprietar are motocicleta, spre exemplu, si atunci drumul sau de acces e poate mai ingust pentru o masina, dar suficient pentru motocicleta.

In situatia in care este vorba de o poarta de acces pietonal, si nu nu una pentru acces auto, torutarul regulamentar de 1 m latime permite iesirea nestingerita chiar si a unei motociclete.
In acest fel nu se poate reclama interzicerea accesului la sau din proprietatea respectiva.
Chiar si in cazul special sugerat de dvs., respectiv mutatul mobilei accesul este asigurat prin existenta trotuarului..
E adevarat ca posibilitatea parcarii unei masini de transport chiar langa poarta ar facilita incarcarea, dar parcarea masinii in dreptul unei porti pietonale nu este ilegala - dupa parerea mea.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
nu cred ca este relevant ce este logic si ce nu, ci doar ce prevede exact legea.

concret in situatia in care o masina este parcata langa trotuarul cu latime de 1m din dreptul unei porti care este limitata vertical si situata langa un alt perete perpendicular, obiecte lungi nu pot fi scoase pe acea poarta din cauza masinii parcate in dreptul portii. de exemplu o canapea, sau un brad. probabil ca aceste este exact din motivul (cai de acces cu situatii specifice diferite) pentru care prevederea legii a fost formulata folosind "in dreptul cailor de access" in loc sa foloseasca "in dreptul cailor de acces.., atunci cand acest amplasament blocheaza accessul".

textul prevederii specifica interzicerea stationarii voluntare a vehiculelor in dreptul cailor de acces ce deserves proprietatile alaturate drumurilor publice. nu specifica nimic legat de blocarea sau nu a accesului, pietonal sau de oricare alt fel, nici despre existenta unei nevoi concrete.

pentru mine intelesul expresiei "in dreptul cailor de acces" este destul de clar, insa as dori sa aflu parerea unui avocat.

toate echipajele de politie au judecat aceasta prevedere a legii asa cum o judec si eu, cu exceptia ultimului chemat, care mi-a spus ca respectivul vehicul parcat langa trotuar in dreptul portii nu blocheaza accesul in curte, decat daca as fi avut eventual o motocicleta in curte, sau as fi vrut atunci sa scot o canapea din curte.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
adonys, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Textul legii se refera in mod evident la accesul dinspre proprietate, spre partea carosabila, e ca o intersectie cu un drum lateral si, dupa cum se stie dintr-un articol anterior (142) oprirea (si stationarea) este interzisa in intersectii. Acolo unde exista doar trotuar (si o poarta a proprietatii care da acces doar spre trotuar) si nu o iesire dinspre proprietate spre partea carosabila, nu este interzisa stationarea.

Calea de acces semnifica accesul spre drumul public cu un autovehicul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce intelegeti prin interzicerea stationarii "in dreptul cailor de acces"? zws zws Voi pune articolul de lege mai jos, dar mai intai sa va expun nedumerirea. Daca parchez in fata unei case, mai exact in dreptul unei usi, dar parchez pe ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal MAYA2 MAYA2 Buna ziua Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma ... (vezi toată discuția)
Blocare cale de acces auto nesemnalizata Robka Robka Buna ziua. De curand am blocat o cale de acces auto (intrarea intr-o curte), intocmindu-mi-se un proces verbal contraventional pentru asta. De mentionat faptul ... (vezi toată discuția)