Stimati domni avocati, as dori sa cunosc niste opinii avizate in urmatoarea speta (si va multumesc anticipat).
Bunicul meu a murit in anul 2001, lasand in urma lui un teren ne-incadastrat si o casa intr-un sat la capatul lumii. In acel moment bunica si cele 3 fiice ale lui erau in viata. Nu s-a facut succesiune.
In anul 2006 a murit una din fiicele lui (mama mea). In urma ei au ramas : un apartament de 3 camere in Bucuresti in care locuiesc acum tatal si fratele meu plus niste parti sociale intr-un SRL. SRL-ul mai exista si astazi, partile sociale apartineau 50% mamei si 50% unei asociate. Nu s-a facut succesiune.
De curand, in octombrie 2013 a murit bunica (sotia celui mort in 2001).
Rudele mele doresc acum sa faca succesiune si sa imparta bunurile ramase de la bunicul si bunica, de asemenea fosta asociata a mamei isi doreste sa fac succesiunea pentru a putea lichida firma care merge pe pierderi. Toate aceste persoane imi reproseaza ca le blochez deoarece eu nu doresc sa facem succesiunea.
Eu nu am pretentia la niciun fel de mostenire de pe urma celor 3 decedati si sunt de acord ca toate bunurile (teren, casa, apartament, actiuni etc) sa fie impartite intre celelate rude asa cum vor ele. De asemenea, avand in vedere ca eu nu castig nimic din toata povestea asta nu doresc sa platesc niciun fel de taxe legate de succesiune sau pentru incadastrarea terenului bunicului decedat.
Exista vreo cale ca eu sa renunta la partea mea de mostenire si astfel sa nu-i mai incurc pe ceilalti mostenitori ?
Va multumesc!
Inca o intrebare pentru siguranta: renunt prin declaratie la notar si la mostenirea dupa bunicul, presupun ca si la el se aplica aceleasi reguli, nu?
Nu . La mostenirea după bunicul nu mai aveti vocatie pt ca ați renunțat la mostenirea după mama, Dvs Veneția doar ca declarant la mostenirea după bunicul pt mama Dvs. La mostenirea după bunicul vor veni tatăl si fratele Dvs.
Mama a murit în 2006. Fiica ei nu mai poate renunţa. Cel mult, poate fi străină de succesiune prin neacceptare, dacă nu cumva a acceptat tacit succesiunea.
Cît priveşte succesiunea după bunic, nu are nicio treabă cu aceasta, mama ei fiind în viaţă la data decesului bunicului.
Deși i se pare neortodox D na pate face o declarație de renuntare peste termen, va declara ca nu a facut niciun act de acceptare tăcita si este straina de succesiune, in acest sens m am exprimat.
Pai la bunicul ce am zis, dacă este straina la mama nu are treaba la bunicul decât tatăl dansei si fratele care prin retransmitere vor mosteni cota mamei respectiv sotiei.....ei vor participa la succesiunea bunicului in calitate de declarant in locul mamei respectiv sotiei.