avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal-termen si plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal-termen si plata

Buna ziua,
M-ar interesa in care perioada a sarcinii se poate acorda concediul prenatal si care este cuantumul de plata..
De exemplu...la un salariu brut pe cartea de munca de 1100 lei.Am inteles ca ar fi 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni.Veniturile nete sau brute?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 16:20, 2 Aprilie 2009
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate, concediul pentru sarcina( concediu prenatal) se acorda pentru o perioada de 63 de zile inainte de nastere . Dupa nastere se acorda 63 zile concediu de lauzie.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical si este suportata integral din bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua."Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate, concediul pentru sarcina( concediu prenatal) se acorda pentru o perioada de 63 de zile inainte de nastere . Dupa nastere se acorda 63 zile concediu de lauzie. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului sau de dorinta beneficiarului in asa fel incat perioada minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 zile.
In concluzie din totalul de 126 zile concediu de sarcina si lauzie este obligatoriu ca 42 zile sa fie concediu postnatal pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Diferenta de 84 de zile poate fi concediu prenatal.
Poti intra in concediu prenatal de la 6 luni si jumatate."Cei 85 % se refera la veniturile nete.
Procentul de 85% se aplica la media veniturilor brute din cele 6 luni anterioare acordarii concediului de maternitate.
Brut sau net?
brut

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal snap1980 snap1980 Buna ziua, As dori sa stiu care este perioada de acordare a concediului prenatal-din cele cele 126 zile cate se pot acorda in concediu prenatal: pot ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul medical si indemnizatia pentru mame? popescu mihaela popescu mihaela va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza concedul medical cod indemnizatie 01 din ce venit si apoi indemnizatia pentru mame daca voi fi in concediu medical pana ... (vezi toată discuția)