avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lncetare CIM pentru ca se desfiinteaza postul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lncetare CIM pentru ca se desfiinteaza postul

1. daca preavizul e de 20 de zile si imi i-au concediu medical, acesta imi prelungeste preavizul?
2. daca sunt studenta in anul 2 la a 2-a facultate, cu taxa, pot beneficia de somaj dupa ce se termina perioada de preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 20 Noiembrie 2013
Raspuns la prima intrebare : concediul medical intrerupe preavizul, deci durata preavizului se va prelungi cu durata incapacitatii temporare de munca .
1. Potrivit art. 75 C.mun.:
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

2. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj .


3. Asadar, daca va inceteaza raportul de munca din motive neimputabile dvs. veti putea beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca urmati o forma de invatamant.


Multumsc frumos pt informatii si mai vreau sa intreb daca pot beneficia de vreun salariu compensatoriu si ce trebuie sa fac pentru asta?
1. Art.67 Cmun. prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatorii in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contractul dvs de munca... in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva..

2. O posibilitatea pentru dvs este negocierea directa cu angajatprul referitor la acordarea acestor salarii comensatorii. Potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Multumesc, astazi am intrebat de contractul colectiv de munca, dar nu exista pentru ca din 2010 nu s-au mai intrunit partile si societatea nu plateste salarii compensatorii. oare sa fac totusi o cerere potrivit codului muncii, art 67. ?
si mai am o intrebare: concediul de odihna neefectuat se plateste, nu?

Alte discuții în legătură

Restructurare post - salarii compensatorii sau somaj ? tudorg86 tudorg86 Buna ziua, Citez \\"Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot ... (vezi toată discuția)
Concediere 020202 020202 :(lucrez la firma respectiva de 5 luni,iar acum angajatorul sa hotarat sa nu mai tina 2 persoane angajate ci sa lucre doar ea cu fica ei si pe mine sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Sub ce articol poti intra in somaj? ina1104 ina1104 buna ziua, astazi am primit preavizul de la angajator, cu incetarea cim cu art 55. nu sunt de acord, vreau sa pot intra in somaj pana imi gasesc altceva. cum ... (vezi toată discuția)