avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Regim fiscal tichete cadou
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Regim fiscal tichete cadou

un SRL platitor impozit pe profit acorda tichete cadou salariatilor ( val mai mare de 150 lei), salariatii nu au copii minori
valoarea totala a tichetelor cadou se incadreaza in limita de 2% chelt sociale, deci este chet deductibila la calc impozitului pe profit
aceste tichete se impoziteaza la salariat? au acelasi regim ca si tichetele de masa?
exista o limita valorica a tichetelor cadou acordate?
va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile fiscale ale firmei referitor la acest subiect.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:28, 20 Noiembrie 2013
Atentie este diferenta intre tichete cadou si cadouri in bani/natura.

Tichetele cadou sunt reglementate de Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă. Potrivit acestei legi:

Art. 2. - (1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.

Norme metodologice:
2.1. Activităţile şi destinaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2006, cu modificările ulterioare, sunt generatoare de cheltuieli care se încadrează în prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
2.2. Angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, în limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevăzute în bugetele proprii, aprobate potrivit legii, în poziţii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou. În acest caz, regimul fiscal aplicabil contravalorii nominale a tichetelor cadou acordate de angajatori este cel stabilit prin dispoziţiile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru cheltuielile efectuate de contribuabili.
2.3. Angajaţii persoane fizice care desfăşoară o activitate într-o relaţie de angajare, în baza unui raport de muncă reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, sau de o lege specială, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinaţiile sau evenimentele care se încadrează în cheltuielile sociale. Angajatorii acordă angajaţilor proprii tichete cadou, în limita sumei prevăzute în bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli denumită \"Tichete cadou\" pentru cheltuieli sociale.
2.4. Potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) şi ale art. 3 alin. (1) din Legea nr. 193/2006, cu modificările ulterioare, angajaţii din cadrul unităţilor prevăzute la art. 1 din această lege, care beneficiază de tichete cadou, pot beneficia şi de tichete de creşă. Acordarea tichetelor cadou nu exclude acordarea concomitentă şi a tichetelor de creşă pentru acelaşi angajat.
2.5. Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 3 alin. (2) din Legea nr. 193/2006, cu modificările ulterioare, pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani şi se asigură integral din costuri de către angajator.



Codul fiscal la art 55 alin 3 precizeaza ca

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.

Norme:

70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinaţiei și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.



Deci acestea se impoziteaza cu 16% indiferent daca se acorda sau nu potrivit destinaţiei şi cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal :

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevăzute mai sus, realizate de persoane fizice, dacă aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale şi finanţate din buget;



Pt tichetele cadou nu se datoreaza contributii sociale, daca le acordati potrivit Legii 193/2006:

ART. 296^15 Excepţii generale

Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:
o) tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii;


Cadourile in bani/natura in limita a 150 lei sunt reglementate de art 55 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal. Daca le acordati potrivit acestei limite nu se impoziteaza cu 16% si nu se calculeaza contributii sociale; iar daca depasiti limita sau le acordati cu alte ocazii le impozitati cu 16% si calculati si contributii sociale.

ART. 296^15 Excepţii generale

Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:

b) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă. Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intră în baza de calcul, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei;



PT ANGAJATOR:

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;


Tichetele cadou sunt deductibile pt angajator intrucat se impoziteaza la persoana fizica.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou marianatiseanu marianatiseanu Tichetele cadou se pot oferi salariatilor in limita a 150 lei, sau suma totala nu este restrictiva? Adica se poate oferi unui salariat 5 tichete x 50 lei = 250 ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou paste 2012 misuku81 misuku81 buna ziua, dorim sa dam tuturor salariatilor societatii cu ocazia Pastelui 2012 tichete cadou (valoare aproximativa 300 lei fiecare). In afara de ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru cadou in bani Anamuresana Anamuresana Cadoul in bani acordat (din cheltuieli sociale 2% calculat la fondul de salarii) de angajator unui salariat, in valoare neta de 200 lei este impozabil? ... (vezi toată discuția)