Care este cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţelor consiliului local, în cazul în care un consilier local decedează şi un grup de consilieri locali convoacă consiliul local în şedinţă extraordinară. Am în vedere prevederile art. 40 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 2015/2001 şi art. 12 alin. 1 din Legea nr. 393/2004- statutul aleşilor locali.
Concret, conform art. 12 alin. 1 din Legea nr. 393/2004, locul consilierului local se declară vacant în prima şedinţă ordinară care urmează. Ce se întâmplă în cazul în care se convoacă o şedinţă extraordinară mai întâi? Se modifică cvorumul sau nu?
Art. 52 din OG 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale :
(1) Hotărârile şi alte propuneri se adoptă cu votul majorităţii consilierilor prezenţi, în afară de cazul în care, prin lege sau regulament, se dispune altfel.
(2) Abţinerile se contabilizează la voturile contra.
(3) Dacă în sala de şedinţe nu este întrunit cvorumul legal, preşedintele amână votarea până la întrunirea acestuia.
Neclaritatea mea era legată de întrunirea consiliului local în şedinţă legal constituită. Conform art. 40 alin. 1 din Legea nr. 215/2001, şedinţele consiliului local se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie. Dacă, de exemplu, consiliul local X are 16 consilieri în funcţie şi un consilier local decedează, se modifică cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţelor consiliului local, de la 9 la 8, în cazul în care se convoacă o şedinţă extraordinară de consiliu, înainte de a se declara vacant locul consilerului în cauză, prin şedinţă ordinară de consiliu, conform art. 12 din Legea nr. 393/2004?