avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere datorii intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere datorii intretinere

Buna ziua,

va rog daca se poate un raspuns cu privire la faptul ca datoriile restante mai vechi de trei ani si pt.care nu s-a incercat recuperarea lor se prescriu.Ca si calculul cu plata penalitatilor pt.aceleasi datorii.Este adevart si in ce temei e posibil acest lucru ?Un vecin a fost sfatuit de unavocat in acest sens si nu cred ca e drept.Va multumesc


Numai instanta de judecata poate dispune hotarare care sa prevada ca exista intrunite conditiile legale pentru prescriere debit =suma de baza+penalitati acumulat la asociatia de proprietari,mai ales ca lunar asociatia de proprietari calculeaza si afiseaza in lista de intretinere existenta debitului
Din pacate pentru Asociatie asa prevede legea.
Se spune ca Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista.
Ce a facut conducere Asociatiei timp de trei ani?
Conform legii puteau sa il dea in judecata dupa trei luni de neplata.
Si ce au facut membrii Asociatiei cand au vazut ca presedintele Asociatiei nu face nimic?
Carturarul a scris:



Si ce au facut membrii Asociatiei cand au vazut ca presedintele Asociatiei nu face nimic?



La cate asociatii de proprietari ati constatat ca presedintele de asociatie comunica periodic demersurile intreprinse in interesul general al asociatiei si al membrilor proprietari?
In situatia actuala ,cati proprietari au interesul sa urmareasca situatia financiara a vecinilor ,sa se intereseze despre demersurile reprezentantulor asociatie de proprietari cu scopul recuperarii sumelor cu titlu de restanta ?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca se constata ca termenul de prescriptie e implinit pt datoria de baza, sigur ca si penalitatile cumulate pt neplata acelor cote sunt prescrise si ele. Nu puteti recupera decat pe cale amiabila acele restante. Eventual, mai reduceti din acele penalitati.

Fiind vb de o datorie mai veche, se aplica decretul 167/1958
ART. 1
Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind accesorii.
Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.

ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de 18 luni.

ART. 6
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an.
ART. 7
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
In Codul civil gasim despre prescriptie incepand cu art. 2500 pana la art 2556.
Ca sa ne intelegem, nici in Decretul 167/1958, nici in Codul civil nu se prevede prescrierea datoriilor mai vechi de 3 ani. Cititi cu atentie si o sa constatati ca dupa 3 ani se prescrie dreptul la actiune si nu se prescrie datoria in sine. Iata doar cateva articole din Codul civil:

Art. 2.500. - (1) Dreptul material la actiune, denumit in continuare drept la actiune, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege.
(2) In sensul prezentului titlu, prin drept la actiune se intelege dreptul de a constrange o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa execute o anumita prestatie, sa respecte o anumita situatie juridica sau sa suporte orice alta sanctiune civila, dupa caz.

Art. 2.512. - (2) Organul de jurisdictie competent nu poate aplica prescriptia din oficiu.

Art. 2.513. - Prescriptia poate fi opusa numai in prima instanta, prin intampinare sau, in lipsa invocarii, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate.

Alte discuții în legătură

Prescriptie restante intretinere Oana.agapie Oana.agapie Buna ziua! In blocul in care locuiesc exista un apartament cu datorii la intretinere din 2015 pana in prezent. Vechiul proprietar al acestui apart a decedat si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o nedumerire : la mine în bloc au fost dati in ... Ledoasa Ledoasa Buna ziua, am o nedumerire : la mine în bloc au fost dati in judecata, trei proprietari cu restante mari . În instanta datoriile au fost prescrise . Cine ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari poate da in judecata presedintele asociatiei ... Ionescu Laura Ionescu Laura Asociatia de proprietari poate da in judecata presedintele asociatiei pentru ca nu a incercat sa recupereze restantele la intretinere? Avem peste 20 000 de lei ... (vezi toată discuția)