avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intimitati - supraveghere video spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intimitati - supraveghere video spatii comune

1. Locuiesc intr-un bloc cu 8 nivele, la parter avem o vecina care a montat, pe holul de acces chiar in fata liftului, o camera de suprveghere care, zice dansa, vizualizeaza zona din dreptul usii dansei. Intrebare: are voie sa beneficieze de spatiul comun al Asociatiei de proprietari fara acordul acesteia?
2. Aceeasi vecina a disimulat intr-un aparat de aer conditionat, exterior, o camera de luat vederi indreptata spre intrare din spatele blocului(poate vedea pe toti cei care intra si ies din bloc, si cred ca si de la scara vecina. Intrebare: are voie sa ne urmareasca activitatea celor din bloc si nu numai?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:46, 6 Decembrie 2013
Instalarea de sisteme de supraveghere in special in imobile de locuit in comun,impune si necesita respectarea prvederilor legale atat in ceea ce priveste instalarea sistemului de supraveghere si stocare date .cat mai ales in ceea ce priveste utilizarea datelor stocate
Legea nr 333/2003 precizeaza concret ce inseamna sisteme de alarmare impotriva efractiei...acesta e un termen generic, dar in lege se specifica clar ca include si vizeaza inclusiv sistemele de supraveghere video.
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal, cazuri de proprietari de magazine care si-au montat singuri, iar acum dupa verificari ale autoritatii in domeniu au probleme .
Trebuiesc proiecte avizate de IGPR-H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006

Licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

Referitor la datele stocate de sistemul de supraveghere ,trebuie avut in vedere disp Legea nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.


Legea nr 333/2003
ART. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei sau a componentelor acestora numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, reînnoită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.
...
ART. 58
Desfăşurarea de activităţi de paza sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenta de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
...
Art. 28
...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.




Atentie sporita referitor la conditiile si formalitatile legale detinute pentru instalare sistem de supraveghere,deoarece politia aplica sanctiuni si deschide dosar penal in temeiul legii nr 333 articolul 58 inclusiv pentru instalarea de camere WEB


In cazul dv,este de preferat sa atentionati proprietarul sistemului de supraveghere ca instalarea si stocarea de date aferent parte comuna de imobil de locuit in comun,se supune legilor in vigoare
Instalarea sistemelor de supraveghere fara respectarea ,fara parcurgerea formalitatilor legal prevazute si fara acordul autoritatilor ,poate atrage sanctiuni impotriva proprietarului sistemului de supraveghere
Eu din toate citatele de mai sus inteleg ca se legifereaza activitatea de proiectare,instalare, etc., se, nu faptul ca Vasile a cumparat o chinezarie de la un supermarchet si a montat-o si el fara sa deranjeze pe nimeni. Are voie sa foloseasca spatiul comun la fel cum au toti proprietarii, daca nu incurca cumva folosinta normala a destinatiei acelui spatiu . Apropous, cu ce va deranjeaza pe dvs. ca exista in locurile acelea o camera de luat vederi ?.
Pe camera de exterior(care este disimulata intr-un aparat de aer conditinat) se poate vedea 24 din 24 ore cine intra sau iese din bloc, cu cine este, etc. Nu avem de gand sa fim filati zi de zi de o persoana.

Pentru ynocentta Bun, pentru ce mi-ati raspuns va multumesc dar intrebarea era : Daca are voie, fara permisunea Asociatiei de locatari, sa-si monteze camere de supraveghere pe proprietatea comuna a Asociatiei.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
Am precizat concret
politia aplica sanctiuni si deschide dosar penal in temeiul legii nr 333 articolul 58 inclusiv pentru instalarea de camere WEB


Conform norme in vigoare
HG nr 1588/2007 Art. 13. —

(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul asociatiei de proprietari.

L nr 230/2007 actualizata Art. 11
(la data 04-Oct-2010 Art. 11 din capitolul III a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 914 din 04-oct-2010 )
(la data 21-Jan-2008 Art. 11 din capitolul III reglementat de Art. 13 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )


(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietătii comune fără a
obtine mai întâi acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2013
ynocentta, utilizator
Buna ziua,

Inocentta, In cazul in care montajului sistemului de supraveghere era hotarat de Adunarea Generala, si realizat pe banii asociatiei, mai trebuiai urmati aceeasi pasi?

Legat de punctul 1. depinde de modelul de camera. Daca este una destul de mica, ar fi o exagerare sa se zica ca a beneficiat de spatiul comun al asociatiei. Mai mult, ati facut o cerere scrisa catre presedinte prin care sa cereti lamuriri cu privire la acest aspect?
Iar daca dumneavoastra considerati ca este chiar un abuz, daca si ceilalti locatari simt acelasi lucru, si camera este in dreptul liftului, ce s-ar intampla daca, sa presupunem ca ati dori sa duceti cu liftul cateva scanduri si din cauza unei manevre gresite ati da peste camera? Atat timp cat ar fi instalata ilegal, si pe un spatiu care nu este al ei, ce s-ar putea intampla, mai ales ca evident, va incomodat pe dumneavoastra, desi erati intr-un spatiu comun... ;)

Pentru punctul 2.
Chiar daca e oarecum neplacut sa stii ca esti filmat/pozat, daca in loc de camerele respective statea si facea acelasi lucru cu telefonul mobil (la calitate foarte probabil mai buna) mai era o problema? Sau daca vezi pe cineva ca indreapta spre tine telefonul, ce faci, il intrebi daca are aprobare de la SRI?

Camera de exterior, spuneti ca e disimulata, insa odata ce ati vazut-o, inseamna ca nu e chiar asa bine ascunsa... :) Mai mult, de unde stiti ca nu este doar o camera falsa, pusa in scop preventiv? Se folosesc si asemenea lucruri.

Parerea mea este ca in zilele astea ar cam trebui sa ne obisnuim ca putem fi filmati, pozati, oricand... nici mie nu imi surade, insa e o realitate.

PS: E o varianta mai moderna a persoanelor in varsta care toata ziua stau in fata blocului si stiu tot ce misca: cine, cand, cu cine, ce zicea fiecare, cu ce era imbracat si ce ducea in pungi, dispuse sa dea aceste informatii oricui vrea sau nu vrea sa le asculte...


Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2013
AlainCostea, utilizator

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere orsaia2006 orsaia2006 Vrem sa montam camera de supraveghere in cadrul unei asociatii de proprietari (parterul blocului)ce prevede legislatia.????Comitetul executiv a aprobat ... (vezi toată discuția)
Montare camere video pe bloc crisalexa crisalexa Asociatia de proprietari din blocul unde locuiesc se confrunta cu urmatoarea situatie: Urmare a discutiei purtate si a acordului obtinut in cadrul Adunarii ... (vezi toată discuția)