avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

Buna ziua si bine v-am regasit.

Un angajat, are dreptul la 90 zile de concediu medical, intr-un an calendaristic, dupa care, daca se depasesc, trebuie sa intre la comisie ( nu e cazul meu). Aceste 90 zile sunt luate in calcul cu zilele de sambata si duminica, cat se aduna din totalul efectiv , sau se scad sambetele si duminicile? (pentru ca, la salariu, se calculeaza fara sambete si duminici, deci numai pe cele lucratoare). Iar in cazul in care chiar se depasesc cele 90 zile, cu ceva, foarte putin, tot e de comisie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 10:56, 2 Aprilie 2009
este vorba de zile calendaristice, din cate stiu eu. normal, si o zi in plus e de comisie
Potrivit prevederilor din Ordonanta de urgenta nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modificata:
ART. 10
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
(6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
(2) Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Asadar, la acordare sunt zile calendaristice, la plata sunt zilele lucratoare.:)
Prelungirea incepand din a 91-a zi se poate face numai de catre medicii specialisti, cu aprobarea prin comisie.
va multumesc.
Atentie si de catre cine au fost acordate concediile medicale.

Cf Ordinului 60/32 din 2006:
Art.25
"(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi
de îmbolnăvire.
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 45 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de către medicul de
familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical blareanabel blareanabel cate zile de concediu medical se pot scoate in somaj?exista un anumit numar?pana la ce data se poate depune foaia de concediu la AJOFM?cei de acolo sunt ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu medical permise de lege Laura_89 Laura_89 Buna seara, Am o nelamurire, cate zile de concediu de medical pentru boala obisnuita? Multumesc Laura (vezi toată discuția)
Concediu medical - limita maxima pe 12 luni carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! La cate zile de concediu medical are dreptul un salariat pe parcursul a 12 luni ? La 90 zile de c.m. intra in comisia medicala ? Medicul de ... (vezi toată discuția)