Nu stiu ce s-a intamplat, mesajul s-a pierdut. Reiau: care e diferenta dintre Az fiscala si cea contabila ? Din ce stiu eu, Az fiscala este stabilita prin art. 24 din CF si prin catalogul cu duratele normate de utilizare din noiembrie 2004. Cind se aplica Az cont. si cand cea fiscala, care e deductibila si care nu in calculul imp. pe profit. Caz concret; am o firma al carei obiect de activitate e distributia si furnizarea de gaze naturale, activ. reglementate de ANRE. In februarie 2004 au dat o decizie prin care stabileau Dn de utilizare mult mai mari pentru mijl. fixe utilizate in activ. reglem. Pentru mijl. fixe care deservesc activ. reglem. am inregistrat chelt. cu Az dupa catalogul ANRE (ex.: conductele magistrale de distrib. , realizate in regie proprie), iar pt. celelalte mijl. fixe achizit. ,care deservesc si activ. nereglem ., am repartizat chelt. cu Az reglementata pe activ. regl., iar dif. pe activ. neregl.(ex: realizarea de instalatii de incalzire, instalatii sanitare, electrice). In acest caz am Az fiscala si Az contabila ? Am procedat corect ?
ati dedus corect, amortizarea fiscala este cea acceptata la deductibilitate in ceea ce priveste calculul impozitului pe profit...deci cea reglementata prin codul fiscal art. 24...eu stiu ca duratele normate de functionare pot fi ajustate fata de cele din catalogul la care faceti referire daca aceasta ajustare este justificata temeinic...de ex. un autoturism va putea fi amortizat intr-o perioada mai mica decat cea din catalog apelandu-se la metoda amortizarii functie de nr. km (taximetrie)...Deci nu va raportati strict la acel catalog.
Amortizarea contabila poate fi diferita de cea fiscala datorita unor politici contabile aplicate de catre consiliul de administratie in sensul ca acesta poate aplica o amortizare altfel decat cea acceptata de Codul fiscal, protejand astfel capitalurile societatii fata de actionari, afectand rezultatul financiar in minus(in acest caz actionarii vor primii mai putine dividende)...ori din contra...favorizand actionarii
insa...in registrul de evidenta fiscala, acolo unde elementele care stau la baza determinarii profitului impozabil, veti avea in vedere amortizarea fiscala
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.