avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit amortizare fiscala si amortizare contabila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

amortizare fiscala si amortizare contabila

m procedat corect?
Cel mai recent răspuns: romicichi , utilizator 09:48, 3 Aprilie 2009
Foarte corect, dar ce ati facut, ca mesajul dvs.nu contine nimic.Mai postati odata, va rog.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Nu stiu ce s-a intamplat, mesajul s-a pierdut. Reiau: care e diferenta dintre Az fiscala si cea contabila ? Din ce stiu eu, Az fiscala este stabilita prin art. 24 din CF si prin catalogul cu duratele normate de utilizare din noiembrie 2004. Cind se aplica Az cont. si cand cea fiscala, care e deductibila si care nu in calculul imp. pe profit. Caz concret; am o firma al carei obiect de activitate e distributia si furnizarea de gaze naturale, activ. reglementate de ANRE. In februarie 2004 au dat o decizie prin care stabileau Dn de utilizare mult mai mari pentru mijl. fixe utilizate in activ. reglem. Pentru mijl. fixe care deservesc activ. reglem. am inregistrat chelt. cu Az dupa catalogul ANRE (ex.: conductele magistrale de distrib. , realizate in regie proprie), iar pt. celelalte mijl. fixe achizit. ,care deservesc si activ. nereglem ., am repartizat chelt. cu Az reglementata pe activ. regl., iar dif. pe activ. neregl.(ex: realizarea de instalatii de incalzire, instalatii sanitare, electrice). In acest caz am Az fiscala si Az contabila ? Am procedat corect ?
ati dedus corect, amortizarea fiscala este cea acceptata la deductibilitate in ceea ce priveste calculul impozitului pe profit...deci cea reglementata prin codul fiscal art. 24...eu stiu ca duratele normate de functionare pot fi ajustate fata de cele din catalogul la care faceti referire daca aceasta ajustare este justificata temeinic...de ex. un autoturism va putea fi amortizat intr-o perioada mai mica decat cea din catalog apelandu-se la metoda amortizarii functie de nr. km (taximetrie)...Deci nu va raportati strict la acel catalog.

Amortizarea contabila poate fi diferita de cea fiscala datorita unor politici contabile aplicate de catre consiliul de administratie in sensul ca acesta poate aplica o amortizare altfel decat cea acceptata de Codul fiscal, protejand astfel capitalurile societatii fata de actionari, afectand rezultatul financiar in minus(in acest caz actionarii vor primii mai putine dividende)...ori din contra...favorizand actionarii
insa...in registrul de evidenta fiscala, acolo unde elementele care stau la baza determinarii profitului impozabil, veti avea in vedere amortizarea fiscala
MULTUMESC MULT SIWDEM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casare mijloc fix neamortizat adina_beb adina_beb Buna ziua Am urmat situatie: valoare intrare mijl fix = 14500 ron dur amortizare = 2ani val amortizata = 11479,23 val neamortizata = 3020,77 va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Amz. fiscala versus amz. contabila kristinikk kristinikk Buna ziua. Cum diferentiez amortizarea fiscala de cea contabila. Firma detine echipamente tehnologice, iar pana acum amortizarea a fost trecuta in formularul ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijl fix sub valoare neamortizata DanielaPintea DanielaPintea Achizitie intracomunitara Mijloc Fix: 2133 = 404 2000 RON TVA (taxare inversa): 4426 = 4427 380 RON Problema: Vanzare Mijloc Fix la valoare < ... (vezi toată discuția)