avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere copii

Sunt divortata de sot.Avem impreuna 2 copii(fete). Minora are pensie de intretinere 290 lei (marita din septembrie de la 195 lei). Cealalta fata ,are 19 ani si se afla in continuarea studiilor (anul 1 facultate) si are in prezent pensie de 195 lei. Tatal fetelor are din actuala casatorie un copil minor ,caruia ii plateste pensie de 240 lei. Tatal realizeaza o medie a veniturilor lunare de 1800 lei .Daca il da in judecata pe tata ,fiica studenta va primi majorata pensia? Se tine seama ca nevoile ei materiale(camin,alimente,transport,cursuri,etc) sunt mai mari decat ale minorilor?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 21:56, 20 Noiembrie 2013
Pensia nu va putea depasi maximul prevazut de lege pt 3 copii, indiferent de nevoile acesteia.
Potrivit Art. 529 din Noul Cod Civil,

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Daca il da in judecata pe tata, fata de 19 ani va obtine o treime din jumatatea venitului net lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent din veniturile tatalui pentru crestere minor de catre mama la divort prin notar delotilia delotilia Buna ziua. As dori sa stiu care este, in cazul unui divort cu minori, procentul din salariul tatalui la care are dreptul minorul in cazul in care acesta ramane ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere Valicurta Valicurta Bună ziua! Aș dori să știu cât este cuantumul pensiei de întreținere minor având în vedere salariu minim pe economie de la 1 ianuarie? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si bonurile de masa ! un roman un roman La stabilirea cuantumului pensiei alimentare minor se iau in calcul si bonurile de masa ? Care este procedura ? Daca se poate si un act normativ ! Multumesc ... (vezi toată discuția)