avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot da in judecata un angajat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot da in judecata un angajat?

Buna ziua!
Reprezint o firma care incepand cu anul 2006 a fost intr-o continua ascensiune, din toate punctele de vedere. Un proiect inceput pe 01.aprilile.2013 cu termen de finalizare 08. mai.2013 nu s-a mai finalizat niciodata. S-au investit toti banii firmei, am facut imprumuturi ca persoana fizica, tot sperand ca o sa se finalizeze proiectul si o sa ne bucuram si mai mult de el fiind atat de muncit. In iunie 2013 anunt personalul implicat in proiect ca daca nu-l finalizeaza nu avem ce vinde si nu am de unde sa dau salariile. Inevitabilul s-a produs si din iulie 2013 nu am mai putut da salariile. Am in continuare salariati care vin la munca desi nu sunt platiti, ma incurajeaza ei pe mine ca o sa fie bine, dar fireste, cei mai slabi dintre ei ( ca asa se nimereste) au plecat, iar acum unul m-a dat in judecata, iar celalalt ma streseaza zilnic cu telefoanele. La ambii le-am aprobat demisiile, dar am dovada ca au fost ineficienti: unul, director de vanzari, nu a vandut nimic, celalalt a fost mutat in mai multe departamente, avertizat, facut rapoarte de sefii directi etc. Stiu ca trebuie sa le dau salariile, cf Codului Muncii, dar eu... ca angajator... cum ma protejez de un angajat care mi-a periclitat afacerea si pe mine ca om, m-a adus in pragul disperarii. Stiu ca sunt angajatori care abuzeaza, dar eu nu am luat nici o decizie fara sa-mi consult angajatii, fara sa-i informez perioadic, drept dovada, am si acum oameni care stau fara salariu, imi sunt alaturi si nu am decat cuvinte de lauda la adresa lor. Pe Codul Civil ii pot da in judecata si sa recuperez salariile date si nemeritate? Ca persoana fizica pot initia ceva...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:40, 15 Octombrie 2015
De bun ai picat de .... stii vorba aia. Odata plecati din firma cu demisie aprobata de tine ma indoiesc ca le mai poti face ceva! Cat timp au frecat menta tu ce ai pazit? Acum ei chiar te pot executa silit daca au dovada ca au fost la munca dar tu nu i-ai platit. Sper sa gresesc.
Daca un salariat a cauzat un prejudiciu angajatorului , atunci angajatorul poate recupera pagubele produse de salariatii sai doar daca fapta ilicita si personala a fost savarsita cu vinovatie si in legatura cu munca sa,si daca aceasta a adus un prejudiciu patrimoniului .

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

Actiunea trebuie introdusa la tribunalul in raza caruia se afla sediul angajatorului. Actiunea se introduce in termen de 3 ani de la data producerii pagubei; Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.

Art.258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Buna ziua!
Stiu vorba... si mi-o asum... Este prima ( sper si ultima data) cand trec printr-o astfel de situatie. Incerc sa invat din ea... si acum... suflu si in iaurt. Intrebarea mea este: cat timp poate dura un astfel de proces? Este in interesul meu sa-l aman, sa castig bani ca sa acopar salariile neachitate, sau... imi fac singura rau!?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Durata exacta a unui litigiu nimeni nu va poate spune. In general, poate dura de la cateva luni si pana la cativa ani.
A miza soarta intreprinderii pe un proiect care trebuia realizat de un angajat incompetent sau nemotivat este vina firmei, ca a angajat un om incompetent si nemotivat si i-a dat functii de mare raspundere. Pe urma nu ati spus din ce cauze a picat proiectul respectiv, ca nu e musai sa fie din vina unui angajat. De ex. daca firma pentru care executati acel proiect a dat faliment, nu e vina angajatului dvs. Pe urma daca directorul de vanzari nu facea treaba, trebuia concediat rapid. Dar si el ca om putea vinde doar produse care existau in mod real si care se cautau pe piata, nu putea vinde produse care nu existau inca sau care nu erau cerute pe piata. Cererea creeaza oferta, nu invers.

Alte discuții în legătură

Probleme coleg de munca ionuthau ionuthau Buna ziua am o intrebare de 2 luni si cv tot am probleme cu un coleg de munca care e agent de vanzari vorbeste urat de sotia mea. Injura vorbeste pe la spate ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara in perioada de preaviz nyusziful nyusziful Buna ziua. 4 salariati - bucatari, au decis toti odata sa vina sa isi prezinte demisiile. Fara sa invoce niciun motiv, si nici faptul ca le-am fi incalcat ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? mierloiuionela mierloiuionela Am un coleg care m-am certat cu el încearcă să mă defăimeaze la alti colegi spunând că eu umblu prin vestiare ,caut ,iau,am și martori care au auzit ... (vezi toată discuția)