avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord de mediere fara certificat de mostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord de mediere fara certificat de mostenitor suplimentar

Avem un titlu de proprietate cu trei beneficiari: doi in viata si celalalt decedat. Cel decedat are un singur mostenitor X caruia i-a lasat un apartament pentru care are certificat de mostenitor. A aflat ulterior de drepturile ce i s-ar cuveni din titlu si pentru care ar trebui sa-si obtina un certificat de mostenitor suplimentar, pe care notarul nu vrea sa-l elibereze fara declaratii din partea celorlati beneficiari ca ei vor respecta cota de 1/3 a mostenitorului X.
Pe baza faptului ca mostenitorul X este singurul mostenitor primind apartamentul de la tatal sau si avand in vedere fatul ca mostenirea se accepta in totalitate, din acest luctru deriva ca si drepurile de proprietate ce izvorasc din titlu sunt ale mostenitorului X.
Cei doi beneficiari impreuna cu mostenitorul X vor sa incheie un acord de mediere care sa contina o intelegere de partajare a suprafetelor pe care ulterior sa-l prezinte instantei pentru validare.
Este posibila aceasta varianta sau instanta nu-l va valida considerand ca acordul de mediere este nul deoarece mostenitorul X nu si-a facut certificat de mostenitor suplimentar?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:41, 28 Noiembrie 2013
Cei trei se inteleg? daca da de ce sa apelati la mediere? de ce sa mergeti in instanta? Nu va inteleg logica.....
Pe titlu de proprietate sunt trecuti doi vii si 1 mort. Dupa mort s a dezbatut succesiunea fara a intoduce in masa succesorala si acest teren din titlu de proprietate.
Notarul care a dezbautut succesiunea dupa mort va cere declaratie de cote dela cei doi vii care se pot da oriunde la orice notar din tara si transmis mostenitorului celui mort pentru supliment. Adica dupa logica dvs mai bine decat sa dati doua declaratii de cota care costa cel mult 50 de RON fiecare, vreti acord de mediere care costa cateva milioane si dus in instanta unde se stie foarte bine ca solutionarea ia timp....
Solutia cea mai simpla si cu costuri reduse este urmatoarea
Mostenitorul obtine acele doua declaratii de cote de la cei doi, se prezinta la notarul care a dezbatut succesiunea si face un supliment cu cota din teren ce ii revenea mortului dupa titlu , respectiv 1/3 daca asa se va stabili prin declaratiile celor vii de cota. Acele declaratii ale celor vii se refera la cota parte ce detin ei din teren nu ca se vor obliga sa respecte cota de 1/3 a celuilalt mostenitor. Ei declara fiecare cat detin din teren.
Tatal meu (care este unul dintre ei) nu vrea sa semneze o astfel de declaratie deoarece ii este teama ca ceilalti sa nu se razgandeasca , fiindca conform intelegerii lor el ar avea partea cea mai mare.Noi vrem sa evitam un proces in care tatal meu ar fi avantajat conform actelor existente . Va rog frumos daca poate cineva sa-mi raspunda la intrebarea pusa mai sus!
Joha, care e logica acelei declaratii de cote, ca mie imi e straina... daca ai timp.

Care e intrebarea? Puteti merge cu orice acord in instanta, daca e legal, vi se da hotarare. NU putem aprecia aici cum veti incheia acordul, daca va indeplini conditiile de legalitate.

Totusi, indiferent de cota mai mare sau mai patrata, e o prostie si bani aruncati aiurea, timp irosit sa mergeti in instanta in loc de notar daca va intelegeti. Si in instanta oamenii se pot razgandi, ba chiar timpii fiind mai lungi, sansele sunt mai mari. Acordul notarial e mai dificil de inselat, procedura se termina mai repede.
Pe titlu de proprietate apar mai multe persoane si o suprafata de pamant...fara a stabili cotele care le apartin din acea bucata....
Este logica si rostul ca si la Actul de lichidare al regimului matrimonial de exemplu.
La succesiunile pe VCC aceste declaratii de cote sunt frecvente pentru a sti cu exactitate ce cota din teren intorduci in masa succesorala. Exista cazuri in care pe titlu de proprietate sunt trecute si persoane care nu au toate vocatie la mostenirea dezbatuta si atunci se cer acele declaratii tocmai pentru a preveni un litigiu.
Tot nu inteleg care e logica... imi miroase ca logica ar fi sa dea omul o declaratie ca sa nu facem un act normal de stabilire a intinderii drepturilor. Nu mi se pare ok ca o declaratie sa aiba ca efect constituiri de drepturi. In esenta, e o conventie intre partile actului; daca ar fi sa fie capat de cerere in instanta, s-ar taxa la valoare.
Asta sau... imi scapa ceva.
P.S. VCC? :P

Alte discuții în legătură

Acord mediere partaj succesoral mihaelamihaela1234 mihaelamihaela1234 Acordul de mediere intre doi frati si singurul mostenitor al celui de-al treilea se poate face daca acesta din urma nu are certificat de mostenitor si nici nu ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, mai multi mostenitori ankalupu ankalupu buna ziua daca exista un titlu de proprietate pe numele x cu mostenitori y,z,h,j, / j.z.h sunt morti, de la h exista un fiu. z si j nu au avut nici soti ... (vezi toată discuția)
Avem un titlu de proprietate pe numele a 3 surori decedate noi, ... niculina55 niculina55 Avem un titlu de proprietate pe numele a 3 surori decedate Noi, urmasii,dorim sa facem un PARTAJ AMIABIL ,ponderat,cu suprafete de teren deja impartite dupa ... (vezi toată discuția)