avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gratiere, amnistie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gratiere, amnistie

o persoana care a fost condamnat definitiv la 3 ani 8 luni inchisoare pentru inselaciune va beneficia de legea gratierii? (sigur daca va fi votata legea..)...care este diferenta intre gratiere si amnistie?
Cel mai recent răspuns: oltul , utilizator 16:58, 22 Noiembrie 2013
Cauza care inlatura consecintele condamnarii, reglementata in cap. I, t. VII, art. 120, C. pen., partea generala.
Reprezinta un act de clementa a puterii de stat ,al presedintelui sau Parlamentului Romaniei, prin care se acorda unui condamnat iertarea totala sau partiala a pedepsei sau comutarea acesteia in una mai usoara.
Gratierea are efect si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, caz in care partea din termenul de incercare, care prezinta durata pedepsei pronuntate de instante, se reduce in mod corespunzator, iar daca suspendarea conditionata este revocata sau anulata, se executa numai partea de pedeapsa ramasa negratiata.
Gratierea poate fi individuala, cand se acorda unei persoane determinate individual, la cererea acesteia,sau prin reprezentant de catre Presedintele Romaniei si produce efecte in personam; colectiva, cand se acorda unui numar de condamnati, din oficiu sau la propunerea parchetului sau justitei, de catre Parlamentul Romaniei
Gratierea mai poate fi - neconditionata cand se acorda fara nici o conditie, si
-conditionata, cand efecetele ei sunt subordonate indeplinirii unei condtitii (nesavarsirea vreunei infractiuni intr-un anumit termen etc).
Gratierea poate fi totala =inlatura executarea integrala a pedepsei aplicate, sau partiala =inlatura numai o parte din executarea pedepsei.
Gratierea este personala, adica de ea profita numai cel gratiat si nu si ceilalti participanti la comiterea faptei.
Amnistia reprezinta act al puterii de stat prin care se inlatura raspunderea penala pentru o infractiune savarsita.
acum unde se afla proiectul de lege?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gratiere claudiaionete claudiaionete explicati mi ,concret,in ce consta gratierea ,cand se aplica ,pt ce pedepse,trebuie facuta cerere,si daca are legatura cu o eventuala schimbare a constitutiei. (vezi toată discuția)
Liberarea conditionata Dragut Dragut poate fi gratiata conditionat o pedeapsa pt care s-a dispus liberarea conditionata? (vezi toată discuția)
Gratiere-dosare pe rol oltul oltul daca intervine gratierea voi fi eliberati cei condamnati definitiv la inchisoare? ce se intampla cu dosare pe rol? nimic (vezi toată discuția)