Gratierea este o masura de clementa ce consta in inlaturarea in totul sau in parte a executarii pedepsei aplicate de instanta, ori in comutarea acesteia in una mai usoara( legea 546/2002)
poate fi acordata individual de Presedinte sau colectiv, de catre Parlament.
Gratierea inlatura executarea pedepsei principale, dar ea nu inlatura condamnarea si consecintele condamnatului(este antecedent penal, produce interdictii, incapacitati, decaderi, poate forma primul termen al recidivei).
De la data acordarii gratierei pedeapsa se considera executata. Termenul de reabilitare curge de la data gratierii.
Atentie! Daca ai fost condamnat pentru un concurs de infractiuni(doua sau mai multe infractiuni) gratierea pentru o fapta o scoate din contopire, dar ramane pedeapsa pentru cealalta.-> daca e facuta prin act al Parlamentului
Gratierea individuala in caz de concurs de infractiuni vizeazxa numai pedeapsa rezultanta.
Referitor la a doua intrebare:
Cand gratierea are ca obiect o pedepasa ce urmeaza a se aplica pentru o infractiune savarsita, inainte de adoptarea actului de gratgiere, ea produce efecte de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
intele,dar totusi mai am o intrebare...
eu am 6 suspendari contopite=3 ani sub supraveghere si am inca o pedeapsa de 2 ani cu suspendare.....daca va fi cazul care pedeapsa va fi gratiata? o pedeapsa dintre cele contopite sau pedeapsa de 2 ani?
foarte incurcata situatia la dvs. Nu cred ca ati inteles exact statutul dvs. este greu de avut 2 pedepse cu suspendare, intrucat odata cu suspendarea unei pepdepse, pentru ca apoi sa savarsiti din nou o infractiune...se revoca suspendarea si veti executa ambele pedepse.
Legea: Revocand suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta de judecata dispune executarea atat a pedepsei ce fusese suspendata conditionat cat si a pepdepsei pronunta pentru noua infractiune care nu se contopesc!
Mai este si problema cand a aparut actul de gratiere.
Despre ce gratiere vorbim? Individuala sau act al Parlamentului?
Gratiere, amnistie
oltul
o persoana care a fost condamnat definitiv la 3 ani 8 luni inchisoare pentru inselaciune va beneficia de legea gratierii? (sigur daca va fi votata ... (vezi toată discuția)