din cate stiu eu, concediul prenatal este de 126zile. sunt conditionata ca din aceste zile sa am un min sau maxim de zile inainte de nasterea copilului sau dupa.
eu ar trebui sa nasc pe 6.02.2014, si as vrea sa intru in concediu prenatal de la 1.01.2014 (mai exact voi avea 36 de zile de concediu). restul de 90 as vea sa le iau dupa nasterea copilului. Sunt conditionata de lege sa imi imaprt intr-un anume fel aceste zile?
si o alta nelamurire, aceste zile sunt lucratoare sau calendaristice?
Concediul de maternitate are 126 de zile calendaristice, care se pot lua si inainte si dupa nasterea copilului, cu conditia sa fie minim 42 zile de lauzie.
OUG nr.158/2005:
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Revin cu alte nelamuriri.
Voi naste in jurul datei de 6.02.2014, iar concediu de maternitate(prenatal + lauzie) as vrea sa il iau incepand cu data de 1.01.2014. Asta ar insemna ca ultima zi de concediu sa fie 6. mai. Nelamurirea este daca voi putea sa stau atat in concediu, sau voi pierde din cele 126 de zile?
Daca voi fi pana in mai in concediu, cand voi putea sa imi bag actele pentru indemnizatia de crestere copil, in 60 zile de la nastere, sau in 60zile dupa ce termin concediul. Si in cat timp primesc indemnizatia?
1. - Ce va face sa credeti ca veti pierde o parte concediul de maternitate?
- Asa cum doriti dvs. (si la recomandarea medicului curant ginecolog) intrati in concediu de maternitate pe data de 01.01.2014 si stati toate cele 126 de zile.
2. Apoi, incepand cu data de 7 mai 2014 veti putea solicita concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta.
- Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC cu data de 7 mai trebuie sa depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare.
3. Este bine sa depuneti actele cat mai repede, imediat ce se termina concediul de maternitate, pentru ca dureaza ceva timp pana se aproba si incepe plata indemnizatiei pentru CCC.
ART. 15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).
(2) Abrogat.
(3) Pentru fracţiunile de lună, cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se stabileşte proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice din luna respectivă pentru care acestea se cuvin şi se acordă.
(4) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), cererea şi documentele doveditoare se pot depune cu 30 de zile înainte de încetarea concediului de maternitate.
Concediu post-natal
Florea3
Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt
Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin
de un an si nu ... (vezi toată discuția)