Nu exista nicio astfel de prevedere intr-un act normativ. Probabil ca la nivel de angajator, in ccm aplicabil.
Daca este vorba despre sectorul bugetar , nu stiu sa existe vreo astfel de reglementare in invatamant.
Ajutorul de deces este un drept al oricărui român, iar ajutorul de înmormântare este, de cele mai multe ori, prevăzut în contractul de muncă al celor angajați la momentul decesului.
1. Ajutorul de deces de la Stat (acorda potrivit prevederilor Legii 263/2010 (art. 125- 130)
Dupa decesului unei persoane, apropiatii care se ocupa de aranjamentele funerare au dreptul sa primeasca o suma de bani din partea Statului, daca solicita acest ajutor in termen de 3 ani de la eveniment. Persoana care solicita si primeste banii poate fi după caz soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, iar in lipsa acestora, orice alta persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile. Ajutorul de deces se achita in 24 de ore de la solicitare, iar in unele judete, dacă dosarul e complet, banii se dau în aceeaşi zi. Dreptul asiguratilor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.
2. Ajutorul de inmormantare de la angajator (pentru salariati) - uneori se cumuleaza cu ajutorul de deces
Aceasta este o clauza din contractul individual de munca, unde e mentionata si valoarea ajutorului, pentru situatia in care un angajat are un deces in familie. Conform legii, se considera membru de familie (aflat în întreţinerea titularului):
a. sotul sau sotia;
b. copii proprii, copii adoptati, copii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copii incapabili de munca , indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate
c. parintii si bunicii oricaruia dintre soti
Aceasta suma nu este venit impozitabil. Dovada că membrul de familie s-a aflat în întreţinerea asiguratului se face prin declaraţie pe propria răspundere.
Sursa si mai multe detalii
[ link extern ] /