avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare Procura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare Procura

Buna ziua!...
Va rog sa ma faceti si pe mine sa inteleg continutul acestei procure.

,, Procura

Subsemnata XXXXXXX domiciliata in .....posesoare a BI ......, imputernicesc pe subsemnatul YYYYYYYYYY domiciliat .... posesor al BI .... (si de aici o sa scriu cuvant cu cuvant ce scrie in procura), ca in numele meu si pentru mine sa incaseze sumele de bani ce mi se cuvin in baza legi inr. 9/1998 si HG 1643/2004 si sa indeplineasca toate formalitatile legale necesare in acest sens.
Pentru aducerea la indeplinire a prezentului mandat , mandatarul meu va face toate formalitatile necesare pentru aducerea la indeplinire a prezentului mandat , depunand si ridicand toate actele necesare, va face cererile si declaratiile necesare, va semna in numele meu si pentru mine oriunde va fi necesar in limitele de mai sus, semnatura lui fiindu-mi opozabila.
Prezentul mandat este gratuit si valabil pana la recocarea expresa decatre mandant.

INCHEIERE DE AUTENTIFICARE NR....
ANUL 2006 luna... ,ziua...

In fata mea ............................ , notar public s-a prezentat .............
care dupa citirea actului a consimtit la autentificarea prezentului inscris si a semnat toate exemplarele lui. ".

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:00, 29 Noiembrie 2013
exceptând greșelile din conținut și fraza ambiguă/repetată și reformulată probabil, a unui notar începător ori, pe lângă limba română, mandatul are puterea juridică și produce efecte potrivit scopul ce i-a fost încredințat : respectiva persoană înlocuiește titularul de drept în culegerea roadelor.
Adica persoana care are procura poate face ce vrea , inclusiv sa vanda terenul, sa cheltuiasca banii fara sa pateasca ceva?
Poate fi contestata aceasta procura?
Ce sanse sunt ca mostenitorii legali sa obtina ceva?
Persoana care detine procura este fratele persoanei respective adica sunt frati.
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
Bossde_Boss, utilizator
Nu cred ca e greu de inteles pt ce s-a dat mandatul

ca in numele meu si pentru mine sa incaseze sumele de bani ce mi se cuvin in baza legi inr. 9/1998 si HG 1643/2004 si sa indeplineasca toate formalitatile legale necesare in acest sens.

cum de intelegeti dvs din ce am citat mai sus asta :

Adica persoana care are procura poate face ce vrea , inclusiv sa vanda terenul, sa cheltuiasca banii fara sa pateasca ceva?

?
Firesc ar fi ca dupa ce incaseaza sa ii vireze fratelui, descarcandu-se astfel de sarcina.
De vandut nu poate vinde nimic, insa banii ce ii incaseaza ii poate cheltui, iar fratelui ii ramane sa il actioneze in judecata cu riscul sa nu recupereze nimic.
Persoana care a imputernicit, poate revoca procura cand doreste la orice notar si apoi il va notifica pe frate despre asta.
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Cand a fost facuta procura a avut un scop si anume:
Sa nu beneficieze de acesti bani mostenitoarea legala (adica fiica ei) pentru ca nu se intelegeau.
Singura pretentie a persoanei care a dat procura a fost ca in momentul cand o inceta din viata fratele ei sa o inmormanteze si pe ea .
Intelegerea a fost verbala dar, nici nu sa ajuns la indeplinire deoarece inca este in viata.
Fratele inca isi mentine ceia ce a promis si chiar daca nu recupera banii tot o inmormanta ,,spune el".
Specific ca este inca in viata ambii frati si fratele si sora si intre ei nu a intervenit nicio discutie pe tema aceasta .
E vorba de o mostenire la care nu mai avea dreptul decat ei fiind si ei stranepotii dupa care sa revenicat mostenirea.
Mai concret o suma de bani pe care ia dat statul bulgar prin statul roman despagubiri pentru niste pamant de peste granita.
Dupa cate inteleg eu persoana care a luat banii si are aceasta procura nu are nicio problema daca a cheltuit bani?
Mesaje reeditate
@ Bossde_Boss
Data post: Vineri, 29 Noiembrie 2013, 10:16
Subiect: Ce se intelege din procur
a?

Buna!!...
Ce se poate intampla daca bani sau cheltuit?

Vezi procura:

Buna ziua!...
Va rog sa ma faceti si pe mine sa inteleg continutul acestei procure.

,, Procura

Subsemnata XXXXXXX domiciliata in .....posesoare a BI ......, imputernicesc pe subsemnatul YYYYYYYYYY domiciliat .... posesor al BI .... (si de aici o sa scriu cuvant cu cuvant ce scrie in procura), ca in numele meu si pentru mine sa incaseze sumele de bani ce mi se cuvin in baza legi inr. 9/1998 si HG 1643/2004 si sa indeplineasca toate formalitatile legale necesare in acest sens.
Pentru aducerea la indeplinire a prezentului mandat , mandatarul meu va face toate formalitatile necesare pentru aducerea la indeplinire a prezentului mandat , depunand si ridicand toate actele necesare, va face cererile si declaratiile necesare, va semna in numele meu si pentru mine oriunde va fi necesar in limitele de mai sus, semnatura lui fiindu-mi opozabila.
Prezentul mandat este gratuit si valabil pana la recocarea expresa decatre mandant.

INCHEIERE DE AUTENTIFICARE NR....
ANUL 2006 luna... ,ziua...

In fata mea ............................ , notar public s-a prezentat .............
care dupa citirea actului a consimtit la autentificarea prezentului inscris si a semnat toate exemplarele lui. ".

Cand a fost facuta procura a avut un scop si anume:
Sa nu beneficieze de acesti bani mostenitoarea legala (adica fiica ei) pentru ca nu se intelegeau.
Singura pretentie a persoanei care a dat procura a fost ca in momentul cand o inceta din viata fratele ei sa o inmormanteze si pe ea .
Intelegerea a fost verbala dar, nici nu sa ajuns la indeplinire deoarece persoana respectiva este in viata.
Fratele inca isi mentine ceia ce a promis si chiar daca nu recupera banii tot o inmormanta ,,spune el".
Specific ca este inca in viata ambii frati si fratele si sora si intre ei nu a intervenit nicio discutie pe tema aceasta .
E vorba de o mostenire la care nu mai avea dreptul decat ei fiind si ei stranepotii dupa care sa revenicat mostenirea.
Mai concret o suma de bani pe care ia dat statul bulgar prin statul roman despagubiri pentru niste pamant de peste granita.
Dupa cate inteleg eu persoana care a luat banii si are aceasta procura nu are nicio problema daca a cheltuit bani?

Astept raspunsuri !....

=====

@antonia77
Data post: Vineri, 29 Noiembrie 2013, 10:43

la o astfel de procura, persoana care este imputernicita privind incasarea sumelor de bani, are datoria de a remite mandantului(celui care l-a imputernicit) sa remita acele sume de bani ridicate in numele si pe seama sa.

dintr-un act (ca-i procura sau altceva) nu are cum, niciodata, sa rezulte altceva sau sa produca alte efecte juridice decat ceea ce este mentionat acolo.

legatura cu vreo mostenire, inmormantare, etc, niciuna.

chiar daca ar fi vorba de o mostenire, nu pot intelege cum s-au inteles asa, pentru ca , in baza acestui mandat(procura), chiar daca banii sunt ridicati de alte persoane decat titularul, acei bani trebuie remisi catre imputernicit. automat intra in masa succesorala.

ca fapt divers, la notar se merge "ca la popa". se mentioneaza situatia reala, astfel incat notarul sa poata indeplini actul cel mai bun raportat la realitate si sa produca efectele juridice (legale) dorite de parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

procura Veronica Popescu Veronica Popescu Pot ataca procura pe care o voi reda in continuare cuvant cu cuvant, motivul fiind ca prin aceasta procura nu i se permitea persoanei imputernicite sa vanda? ... (vezi toată discuția)
Procura speciala cristina1980 cristina1980 Se poate sa-mi trimita si mie cineva un model de procura in vederea cumpararii unui apartament in numele mandantului. Va multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua, drept de proprietate, am ... nicolaect nicolaect buna ziua, transfer drept de propritate: teren extravilan am o \'procura speciala\' semnata de catre vinzator si autentificata de notar in 2007. in procura ... (vezi toată discuția)