avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Buna ziua, sunt angajat de 4 luni la un super market. In aceasta unitate se fac inventare lunare. Inca de la inventarul anterior intrarii mele in activitate, minusul constatat in gestiune era de ordinul a 3000-4000 RON. La fiecare dintre aceste constatari suma lipsa a fost recuperata de la angajati din salariu. La ultimul inventat efectuat noaptea trecuta(22.11.2013) s.a constatat o lipsa de 3700RON, eu nefiind prezent la acest inventar. Astazi(23.11.2013) la intrarea in program am fost anuntat de catre patron, in urma calcularii inventarului, ca nu mai lucrez in aceasta unitate incepand de astazi(23.11.2013). Motivul invocat fiind lipsa sumei constatate la inventar. Mentionez ca in acest magazin exista supraveghere video in fiecare "coltisor". Concluzia fiind ca am fost concediat si acuzat de furt fara nici o dovada in conditiile in care patronii dispun de un echipament de supraveghere performant. Nu mi s.a acordat preaviz si ca de fiecare data la salariu voi plati parte din suma lipsa la inventar.
Nu imi cunosc destul de bine drepturile si nu stiu ce sa fac in acst caz.
Este normala acuzatia care mi se aduce fara a fi urmata si de dovada?
Ce pot sa fac?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013
N_razvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:31, 23 Noiembrie 2013
Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.


Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii
dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.


In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti al dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.
este corect sau legal motivul concedierii si modul in care s-a facut concedierea?
Lipsa la inventar poate constitui un motiv de cercetare disciplinara, insa concedierea verbala nu este legala.
si in cazul in care contractul de munca este de 8ore/zi si eu am muncit 12ore/zi se pot face? multumesc
Sa solicitati compensarea orelor lucrate suplimentare.

Angajatorul poate compensa orele suplimentare de muncă, în două feluri:
• compensarea cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de după efectuarea orelor suplimentare;

• adăugarea unui spor la salariu (corespunzător cu durata muncii suplimentare); sporul acordat pentru orele suplimentare de muncă este stabilit prin negociere. Acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incertitudine loc munca Cristina_Gabriela1969 Cristina_Gabriela1969 Buna ziua, am o problema legata de locul de munca. Lucrez la firma din septembrie 2014, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata. La inceputul ... (vezi toată discuția)
Concediat fara vina andrei1tm andrei1tm Buna ziua Daca am fost concediat verbal fara ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare? Cristina_Gabriela1969 Cristina_Gabriela1969 Buna ziua, pina ieri am mers la serviciu normal. Ieri, la finalul programului, seful m-a anuntat ca incepind de azi, 01 septembrie sa nu mai merg la ... (vezi toată discuția)