Buna ziua, sunt angajat de 4 luni la un super market. In aceasta unitate se fac inventare lunare. Inca de la inventarul anterior intrarii mele in activitate, minusul constatat in gestiune era de ordinul a 3000-4000 RON. La fiecare dintre aceste constatari suma lipsa a fost recuperata de la angajati din salariu. La ultimul inventat efectuat noaptea trecuta(22.11.2013) s.a constatat o lipsa de 3700RON, eu nefiind prezent la acest inventar. Astazi(23.11.2013) la intrarea in program am fost anuntat de catre patron, in urma calcularii inventarului, ca nu mai lucrez in aceasta unitate incepand de astazi(23.11.2013). Motivul invocat fiind lipsa sumei constatate la inventar. Mentionez ca in acest magazin exista supraveghere video in fiecare "coltisor". Concluzia fiind ca am fost concediat si acuzat de furt fara nici o dovada in conditiile in care patronii dispun de un echipament de supraveghere performant. Nu mi s.a acordat preaviz si ca de fiecare data la salariu voi plati parte din suma lipsa la inventar.
Nu imi cunosc destul de bine drepturile si nu stiu ce sa fac in acst caz.
Este normala acuzatia care mi se aduce fara a fi urmata si de dovada?
Ce pot sa fac?
Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti al dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.
Sa solicitati compensarea orelor lucrate suplimentare.
Angajatorul poate compensa orele suplimentare de muncă, în două feluri:
• compensarea cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de după efectuarea orelor suplimentare;
• adăugarea unui spor la salariu (corespunzător cu durata muncii suplimentare); sporul acordat pentru orele suplimentare de muncă este stabilit prin negociere. Acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.